Dansker i Bahrain slipper for mere tortur

Dansk tilstedeværelse ved retssag i Bahrain hjælper både dansk statsborger og hans medtiltalte, mener datter.

(privatfoto)
(privatfoto)

Det gavner i høj grad den danske statsborger Abdulhadi Alkhawaja, at Danmark har en repræsentant med i retten i Bahrain, hvor han sammen med 21 andre er tiltalt for at have ledet en terrororganisation.

Det fortæller hans datter Maryam Alkhawaja, som følger sin fars retssag nøje.

- Det gør en kæmpe forskel - ikke kun for min far, men også for de andre tiltalte, siger Maryam Alkhawaja.

Løbende kontakt
Den danske tilstedeværelse vil nemlig betyde, at den tortur, Abdulhadi Alkhawaja og hans medtiltalte angiveligt har været udsat for i fængslet, nu vil stoppe, forklarer hun.

- Regeringen vil sikre, at der ikke er synlige mærker fra torturen, når der er internationale observatører til stede, siger datteren.

Hun er ikke selv i Bahrain, men har løbende kontakt til den øvrige familie, som følger retssagen på nærmeste hånd.

Hun fortæller desuden, at en af de fire politimænd, der anholdt hendes far 8. april, onsdag vidnede mod ham i retten. Under anholdelsen blev Abdulhadi Alkhawaja banket, til han var bevidstløs.

Risikerer dødsstraf
- I retten fortalte han, at min far modsatte sig anholdelsen, og derfor var de nødt til at ty til vold.

Med den køber datteren ikke.

- Det er fuldstændig latterligt, for hvis man ser på de skader, min far fik, så er der ingen chance for, at de kunne forekomme, bare fordi han modsatte sig anholdelsen, siger hun og tilføjer:

- De 10 år, min far har været i Bahrain - og også før det - har han altid været fortaler for ikke-voldelige protester og civil lydighed. Og han siger selv, at han ville gå med dem fredeligt.

Officielt er Abdulhadi Alkhawaja fængslet at have ledet en terrororganisation, men ifølge familien blev han anholdt for at have deltaget i prodemokratiske demonstrationer i Bahrain.

Ifølge den irske menneskerettighedsorganisation Front Line har han været udsat for tortur og voldtægtsforsøg i fængslet.

Bliver han dømt, risikerer han dødsstraf.