Robotterne der redder os fra katastrofe

En mindre hær af robotterne, der ikke skal være bange for strålingen, er sat ind i redningsarbejdet ved det ødelagte Fukushima-kraftværk

Det er ikke kun redningsarbejdere af kød og blod, der arbejder på at redde det ødelagte og utætte Fukushima-kraftværk.

En mindre hær af fjernstyrede robotter og droner er nemlig blevet sendt til Japan, så nogle af opgaverne kan løses fra sikker afstand.

Læs også: Endnu et japansk kraftværk lækker

Over kraftværket har et førerløst Global Hawk-overvågningsfly allerede sørget for nærbilleder af ødelæggelserne og leveret målinger af strålingen, skriver Wired.

Og nu har det amerikanske forsvarsministerium også sendt ’Den flyvende øltønde’ af sted. En kun otte kilo tung flyvende robot, der kan hænge stille i luften over værket og måle radioaktiviteten, skriver CNET.

Læs også: Jordskælv flytter havbund med 24 meter

På jorden kan fjernstyrede Bobcat-gravemaskiner arbejde i timevis i den farlige stråling. Men også mindre robotter, der blandt andet er blevet brugt på Ground Zero i New York og som bomberyddere i Irak og Afghanistan er i området.

Amerikansk militærteknologi
Fælles for dem er, at teknologien oprindeligt er opfundet til militære formål, fortæller en dansk robotekspert.

- Det er ikke nye robotter, der er blevet opfundet til lejligheden, siger Bjarke Nielsen fra Dansk Robot Forening til ekstrabladet.dk.

- De er typisk lavet via de gigantiske budgetter i den amerikanske forsvars- og rumindustri.

Læs også: Ekspert: Ingen grund til ny atompanik

Men selvom robotterne er opfundet til slagmarken, gør de nu en uvurderlig gavn mange andre steder. Denne gang ved Fukushima-værket, hvor de gør livet sikrere for reaktorarbejderne.

- Teknologien fandtes jo ikke dengang Tjernobyl brændte ned. Det er alt sammen kommet i løbet af de sidste ti år, og det er stadig slet ikke perfekt, fortæller Bjarke Nielsen.

Læs også: Eksplosionsfaren vokser på Fukushima

I løbet af 10-15 år, forventer han, at robotter for eksempel kan gå ind i brændende bygninger og hente mennesker ud.

Især i velfærdssektoren vil vi se flere robotter, spår Bjarke Nielsen.

Se galleriet med robotterne i Japan i toppen af artiklen.