Stealth-vraget kan ryge til Kina

En tidligere terrorrådgiver i Det Hvide Hus tror, at vragdelene fra den amerikanske Stealth-helikopter ryger til Kina for at blive brugt i deres eget militær

Så sent som den 19. april i år viste kineserne deres Stealth-fly frem, da de fejrede den kinesiske flyindustris 60-års jubilæum (Foto: AP)
Så sent som den 19. april i år viste kineserne deres Stealth-fly frem, da de fejrede den kinesiske flyindustris 60-års jubilæum (Foto: AP)

Vragdelene fra den amerikanske Stealth-helikopter, der styrtede under aktionen mod Osama bin Laden i Pakistan, kan være på vej mod Kina.

Det vurderer en tidligere terror-toprådgiver.

- Der sidder højest sandsynligt folk i Pentagon lige nu, som er meget bekymrede over, om stykker af helikopteren ryger til Kina. Vi ved, at Kina i øjeblikket selv prøver at lave fly med Stealth-teknologi, fortæller den tidligere terrorrådgiver for både præsident Bush og Bill Clinton, Richard Clarke til ABC News.

Kina udvikler selv Stealth-fly
Det kinesiske militær har tætte bånd med Pakistan, og netop derfor kan noget af vraget ende i Kina, hvor de i øjeblikket arbejder på højtryk med at færdiggøre deres eget Stealth-projekt.

Specielt stykkerne af helikopteren, der består af en tophemmeligt stoflignende materiale, som skulle gøre den endnu sværere at spotte på en radar, er interessant for kineserne.

Læs også: Militærekspert: Har aldrig set noget lignende

Flere medier har i dagene efter aktionen mod Osama bin Laden observeret børn i området, der samler vragstykker ind fra den hemmelige Stealth-helikopter, som elitesoldaterne blev nødt til at efterlade i søndags.

Pakistan har gemt vraget
Den store del af skroget er blevet fjernet af den pakistanske regering, og der er ingen forlydender om, hvor det er blevet kørt hen.

At det kinesiske militær fokuserer hårdt på Stealth-teknologi er ingen hemmelighed. Så sent som i sidste måned viste de en prototype af deres J-20 Stealth-fly frem i anledning af det kinesiske flyvevåbens 60 års jubilæum.

Det var dog kun flyets anden officielle flyvetur, og ifølge myndighederne er der stadig et stykke vej, før det er produktionsklart.

1 af 3 Her er den kinesiske J-20 protype hevet ud af hangaren for at gennemgå en runway-test i det sydvestlige Kina (Foto: AP)
2 af 3 Her ses en del af vraget fra den amerikanske Stealth-helikopter
3 af 3 Så sent som den 19. april i år viste kineserne deres Stealth-fly frem, da de fejrede den kinesiske flyindustris 60-års jubilæum (Foto: AP)