Dansker i Damaskus: Militær fylder i byen

Militæret bliver stadig mere synligt i byen, siger direktøren for det danske institut i Syriens hovedstad

Militæret bliver stadig mere synligt i dele af Damaskus og i byens forstæder, fortæller Anders Hastrup, direktør for Det Danske Institut i Syriens hovedstad.

Han har selv kun hørt 'rygter' om den aktion, som hundredvis af soldater natten til torsdag ifølge de internationale nyhedsbureauer gennemførte i Saqba, en forstad til Damaskus.

- Men den passer godt ind i det generelle billede af, hvorledes militæret afspærrer bestemte områder, hvorefter det gennemfører sine aktioner, siger Anders Hastrup til Ritzau.

Han fortæller også, at virkningerne af oprøret og militærets aktioner kan aflæses i hverdagen.

I den gamle bydel ligger restauranter og gader stort set øde hen, og aktiviteterne på forskellige kulturinstitutioner sættes på vågeblus.

- Tysklands Goethe-Institut i Damaskus er blevet lukket. Tilsyneladende ikke, fordi der eksisterer nogen trussel mod bygningen eller området, men på grund af det generelle sikkerhedsbillede, forklarer Anders Hastrup.

Han tør ikke vurdere, hvorvidt det stigende antal militære operationer kan tages som et udtryk for, at styret er på vej til at kvæle det folkelige oprør.

Direktøren mener, at man med lige så stor vægt kunne gisne om det modsatte, altså at oprøret får større udbredelse, fordi der de seneste dage har været demonstrationer og militære aktioner på steder, som ikke tidligere har optrådt i denne sammenhæng.

- Problemet er, at vi her ikke har adgang til andre informationer end dem, man kan finde alle andre steder i verden, slutter Anders Hastrup.