Osama-kurer identificeret

En amerikansk diplomat har lækket navnet på manden, der førte Navy Seals til Osama bin Ladens gemmested

Osama bin Laden, der her ses sammen med den ventede arvtager i al-Qaeda Ayman al-Zawahri, blev fundet, da en kurer førte den amerikanske efterretningstjeneste til gemmestedet i Pakistan. (Foto: AP)
Osama bin Laden, der her ses sammen med den ventede arvtager i al-Qaeda Ayman al-Zawahri, blev fundet, da en kurer førte den amerikanske efterretningstjeneste til gemmestedet i Pakistan. (Foto: AP)

Kureren, der ledte den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, på sporet af Osama bin Laden, er blevet identificeret.

En amerikansk diplomat oplyser til CNN, at der er tale om kuwaiteren Abu Ahmad.

De amerikanske myndigheder har endnu ikke officielt bekræftet Abu Ahmads identitet, men efter drabet på Osama bin Laden har amerikanerne bekræftet, at kureren blev identificeret tilbage i 2007.

Abu Ahmad fungerede som kurer til og fra Osama bin Laden med bl.a. oplysninger og penge, og en tæt overvågning af kureren ledte efterfølgende CIA på sporet af bin Ladens gemmested i den pakistanske by Abbottabad.

WikiLeaks' offentliggørelse af flere dokumenter fra det amerikanske forsvarsministerium viser, at navnet 'Abu Ahmad' også er dukket op under flere forhør af fanger på Guantanamo-basen.

Ifølge dokumenterne havde Abu Ahmad tætte forbindelser til de højtstående al-Qaeda medlemmer Khalid Sheikh Mohammed og Abu Faraj al Libi.

al Libi blev kaldt den trejdeøverste al-Qaeda leder, da han blev pågrebet i maj 2005.

Ifølge de lækkede WikiLeaks dokumenter underviste Abu Ahmad bl.a. i computerbrug i et al-Qaeda mediehus i Kandahar samtidig med at han fungerede som kurer.

Bl.a. underviste Abu Ahmad saudi araberen, Maad al Qathani. Qathani skulle have deltaget i angrebet mod USA den 11. september 2001, men han fik ikke indrejsetilladelse til USA.

Det vides endnu ikke om kureren, der førte Navy Seals til Osama bin Laden var tilstede i huset, da specialstyrkerne angreb.

1 af 3 Osama bin Laden blev dræbt, da en elitesoldat fra det amerikanske Navy Seals skød ham to gange i hovedet. (Foto: AP)
2 af 3 Pakistanske soldater patruljerer udenfor det hus, hvor Osama bin Laden blev dræbt. (Foto: AP)
3 af 3 Osama bin Laden, der her ses sammen med den ventede arvtager i al-Qaeda Ayman al-Zawahri, blev fundet, da en kurer førte den amerikanske efterretningstjeneste til gemmestedet i Pakistan. (Foto: AP)