Obama ville ikke bombe bin Laden

Meget stod på spil, da præsident Barack Obama gav grønt lys til risikabel operation mod Osama bin Laden

Den amerikanske præsident, Barack Obama, var dybt involveret i planlægningen af drabet på terrorlederen Osama bin Laden. (Foto: AP)
Den amerikanske præsident, Barack Obama, var dybt involveret i planlægningen af drabet på terrorlederen Osama bin Laden. (Foto: AP)

USA's præsident Barack Obama spillede højt spil, da han beordrede en operation med specialstyrker i stedet for en bombning af huset, hvor terrorlederen Osama bin Laden, 54, holdt sig skjult i Pakistan.

Trods flere rådgivers advarsler valgte Obama den risikofyldte strategi, fordi han ville have bevis for, at Osama bin Laden var død. Terrorekspert og sikkerhedsrådgiver John Brennan kalder Obamas beslutning for en af 'de modigste' i nyere historie.

– Han ville have solide beviser for, at bin Laden var død. Det var meget risikabelt. Meget kunne være gået galt, siger John Brennan på et pressemøde i Det Hvide Hus.

Læs: Her er Osamas efterfølger

John Brennan husker Obamas første kommentar til beskeden om, at superterroristen med kodenavn Geronimo var blevet dræbt.

– Vi fik ham, lød det lettet fra den amerikanske præsident.

CIA-chef på sagen
Drabet på verdens mest eftersøgte mand er en stor politisk sejr for Obama, som har haft svært ved at overbevise amerikanerne om, at han er tilpas nådesløs i krigen mod terroristerne.

Han havde kun været præsident i fire måneder, da han i april 2009 beordrede CIA-chef Leon Panetta til at udvikle en plan, som skulle fange eller dræbe bin Laden.

Læs: 99,9 procent sikkert bin Laden

CIA fik for otte måneder siden nys om ejendommen i den pakistanske by Abbottabad, men det var længe uklart, om det var bin Laden, som boede i huset. Det Hvide Hus udviklede en plan, som gik ud på at bombe huset fra luften, men præsident Obama valgte i sidste øjeblik at afblæse bombemissionen.

Ikke alene ønskede Obama bevis for, at bin Laden var død. Han var også klar over, at der boede 22 mennesker i ejendommen og ville forhindre, at civile blev dræbt i aktionen. Han bad derfor CIA om at lave en plan med specialtropper.

Tæt på fiasko
Forud for militæraktionen tidligt mandag morgen var således gået uger med forberedelser og møder. Ifølge Det Hvide Hus havde Obama i de sidste syv uger personligt deltaget i ni tophemmelige møder om operationen.

Se foto: Hjemme hos bin Laden

De 24 elitesoldater, som gennemførte angrebet, tilhører den såkaldt Navy Seal Team Six, der er en særligt udvalgt gruppe under det amerikanske frømandskorps. De havde foretaget to øvelsesoperationer den 7. og 13. april, inden det for alvor gik løs.

Alligevel var operationen tæt på at ende i en fiasko, som kunne have vakt smertefulde minder om Black Hawk Down-operationen i Somalia i 1993 eller Desert One-operationen i Iran i 1980. Ved begge tilfælde kiksede militæraktionen med ulykkelige følger for amerikanske soldater.

Skudt i hovedet
Den ene af de to helikoptere forulykkede i forbindelse med landingen på Osama bin Ladens ejendom, men uheldet bragte ikke operationen i fare - og Ingen amerikanske soldater kom noget til.

Læs: Osama levede i luksus til sin død

Efter en ildkamp på 40 minutter, var bin Laden blevet dræbt af et skud, der ramte lige over venstre øje. Desuden omkom to livvagter, en voksen søn samt en kone, der mistede livet, da bin Laden angiveligt brugte hende som skjold.

– Det siger lidt om, hvilken mand, bin Laden i virkeligheden var, siger sikkerhedsrådgiver John Brennan på pressemødet.

Det Hvide Hus overvejer stadig, om det skal offentliggøre fotobevis for bin Ladens død. Terrorlederens begravelse til havs blev videofilmet – lige som der eksisterer fotografier af hans lig.

1 af 3 Sikkerhedsrådgiver John Brennan mener, at præsident Obama lød en stor risiko, da han beordrede specialstyrker i aktion mod bin Laden. (Foto: AP)
2 af 3 En glad Barack Obama optrådte i går ved offentlige begivenheder i Det Hvide Hus. Det er en god dag, sagde præsidenten til pressen. (Foto: AP)
3 af 3 Den amerikanske præsident, Barack Obama, var dybt involveret i planlægningen af drabet på terrorlederen Osama bin Laden. (Foto: AP)