Pakistan vil efterforske bin Laden-svigt

Pakistan vil undersøge, hvorfor landets sikkerhedsstyrker ikke kunne finde Osama bin Laden

Pakistan vil undersøge, hvorfor landets efterretningstjenester ikke fandt Osama bin Ladens gemmested tæt på Islamabad, lover landets ambassadør i USA.

- Bin Laden må selvsagt have haft et system at støtte sig op ad, spørgsmålet er, om støttesystemet var inden for regeringen og den pakistanske stat eller inden for det pakistanske samfund, siger ambassadør Husain Haqqani til tv-stationen CNN.

Bin Laden blev dræbt af amerikanske marinesoldater ved en villa i byen Abbottabad, der ligger tæt på den pakistanske hovedstad, Islamabad.

- Vi ved alle, at der er mennesker i Pakistan, der deler samme religiøse overbevisning (som bin Laden) og andre ekstremister...så det er et faktum, at der er folk, som formentlig beskyttede ham, siger Haqqani.

- Vi vil gennemføre en komplet undersøgelse af, hvorfor vores efterretningstjenester ikke var i stand til at opspore ham tidligere, siger han.

Bin Laden har angiveligt boet flere år i Abbottabad i en specialbygget tretages villa, der ligger tæt på et militærakademi. Villaen var omgivet af høje mure med pigtråd.

- Det har ligget der i fem år. Det er ret svært at forestille sig, at militæret i det mindste ikke havde en idé om, hvad der foregik inden for, siger den demokratiske senator Carl Levin.

John Brennan, præsident Barack Obamas øverste antiterrorrådgiver, siger, at USA er i dialog med Pakistan for at finde ud af, hvordan bin Laden kunne leve i Abbottabad i lang tid uden at blive opdaget.

- Det er umuligt at forestille sig, at bin Laden ikke havde et støttesystem i landet, som skulle hjælpe ham med at blive der i lange perioder, siger han.