Ekspert: Skærpet PET-fokus på 'ensomme ulve'

Sikkerheden vil være skærpet omkring amerikanske mål i Danmark, ifølge tidligere PET-chef

PET vil have særligt fokus på de personer, som de i forvejen har i kikkerten i terror-henseende, siger tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen Foto: Kim Agersten, Polfoto
PET vil have særligt fokus på de personer, som de i forvejen har i kikkerten i terror-henseende, siger tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen Foto: Kim Agersten, Polfoto

Politiets Efterretningstjeneste vil have skærpet fokus på enkeltpersoner og grupper i Danmark, der kan finde på at hævne drabet på Al-Qaeda-ikonet Osama bin Laden. Og sikkerheden vil være særligt skærpet omkring amerikanske interesser i Danmark, fx. ambassaden.

Men Al-Qaeda har ikke længere den samme kæmpe-kapicitet som tidligere til at lave store koordinerede angreb. Det siger den tidligere operationelle leder i PET, Hans Jørgen Bonnichsen, til ekstrabladet.dk.

Læs også:Obama: Vi har Osama bin Ladens lig

- Der kan godt være nogle 'ensomme ulve', hvor drabet vækker en vis form for desperation. Men PET har godt styr på deres målpersoner, og det er klart, at man har opmærksomheden rettet mod de målpersoner, der har gjort sig fortjent til overvågning. Det vil de også have de kommede dage, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

TV: Se Obamas historiske tale

Han fortæller, at PET også vil have stor fokus, rent efterretningsmæssigt, på, hvordan man reagerer på ikonets død rundt om i verden.

Samme trusselsniveau
Han påpeger, at den almindelige borger ikke vil mærke den store forandring i sikkerhedsniveauet efter drabet på bin Laden.

-Trusselsmæssigt ændrer det ikke ret meget. Sikkerhedsniveauet i forhold til Danmark er så højt, som det kan blive. Men det er helt klart, at der vil være et skærpet fokus hos PET. Det vil der være overalt i den vestlige verden, siger Hans Jørgen Bonnichsen, der også er forfatter til bogen 'Frygt og fornuft i terrorens tidsalder'.

Stadig USAs mest eftersøgte terrorist

Ifølge Bonnichsen har drabet på Osama bin Laden hovedsageligt symbolsk betydning, ikke mindst i forhold til det amerikanske folk, der virkelig har brug for hævn. Så det er en stor dag.

- Han er et ikon. Han er mr. Terrror himself. Han er nu blevet elimineret, fastslår han.