Klanledere opfordrer Gaddafi til at gå af

61 libyske klanledere opfordrer Muammar Gaddafi til at træde tilbage og opgive magten

Det interne pres mod Libyens omstridte leder, Muammar Gaddafi, stiger. 61 klanledere fra hele det nordafrikanske land opfordrer i en fælleserklæring Gaddafi til at træde tilbage og overdrage magten til andre.

Erklæringen er offentliggjort i Paris af den franske forfatter Bernard-Henri Levy, der siger, at erklæringen blev formuleret den 12. april i den østlige by Benghazi, hvor modstandere af Gaddafi siden februar har haft hovedkvarter.

- I lyset af trusler mod vort lands enhed, og i lyset af diktatorens og hans families propaganda erklærer vi i enighed - intet vil splitte os, hedder det i erklæringen, der fortsætter:

- Vi deler alle samme ideal om et frit, demokratisk og forenet Libyen.

Erklæringen kommer sideløbende med, at Gaddafis regeringsstyrker er tvunget i defensiven i flere centrale dele af Libyen, blandt andet i havnebyen Misrata og bjergområder i den vestlige del af landet tæt ved grænsen til Tunesien.

Selv om Gaddafi og hans autoritære styre er under stigende pres også fra vestlige lande, får han støtte fra afrikanske lande.

Onsdag opfordrede AU, Den Afrikanske Union, til et stop for militære angreb på libyske ledere og landets infrastruktur.

- AU opfordrer alle parter til at afstå fra handlinger, inklusive militære aktioner, der har som mål at ramme ledende ministre og landets socialøkonomiske infrastruktur, der gør situationen værre og gør det svært at findes fælles løsninger på konflikten, hedder det i en erklæring af AU.