Konflikten i Libyen går i hårdknude

Amerikanske militærchef advarer om, at konflikten i Libyen er ved at gå i hårdknude

Mens stridighederne i den libyske havneby Misrata fortsætter med uformindsket styrke, advarer USA's militære stabschef, Mike Mullen, om, at konflikten i Libyen er ved at gå i hårdknude.

Den udmelding kommer også selv om Nato-fly ifølge Mullen har gjort 30 til 40 procent af den libyske regeringshær ukampdygtig.

Udtalelsen kommer kort efter, at den amerikanske regering har besluttet at udstationere førerløse fly, såkaldte droner, så de kan sættes ind mod Muammar Gaddafis regeringshær.

- Udviklingen er bestemt ved at gå i hårdknude, siger Mike Mullen under et ophold i Iraks hovedstad Bagdad.

- Vi har ødelagt op til 40 procent af Gaddafis landstyrker, og vi fortsætter indsatsen, siger han videre.

I Misrata lykkedes det fredag væbnede oprørere at tilkæmpe sig kontrol over en centralt beliggende kontorbygning, hvorfra Gaddafis regeringsstyrker ellers har skudt på oprørerne i de seneste dage.

Hele området omkring bygningen er en slagmark med ødelagte kampvogne og soldaterlig spredt ud over gaderne.

- De skød mod alt og alle, da regeringssoldaterne blev drevet på flugt, siger en talsmand for oprørerne i Misrata, der er den eneste by i det vestlige Libyen, hvor oprørerne har fodfæste.

Under et besøg i oprørernes hovedby Benghazi i det østlige Libyen opfordrer den amerikanske senator og tidligere præsidentkandidat John McCain til, at vestlige lande støtter oprørerne for at tvinge Gaddafi fra magten.

- Jeg har set død og ødelæggelse. Jeg fortsætter med at presse på for at hjælpe dem (oprørerne, red.), så vi kan få afsluttet denne sag og få Gaddafi væk, siger John McCain.