Esbern Snare befrier gidsler fra pirater

Det danske krigsskib Esbern Snare har befriet 18 gidsler fra pirater i to operationer langs Somalias kyst

Esbern Snare fik løsladt 18 gidsler under en af sine aktioner mod piraternes moderskibe.
Esbern Snare fik løsladt 18 gidsler under en af sine aktioner mod piraternes moderskibe.

NATO's flådestyrke er begyndt at sætte hårdt ind overfor de såkaldte 'pirat-moderskibe, som er piraternes sejlende base. Danmark bidrager her med krigsskibet Esbern Snare. Under to aktioner den 1. og 2. april lykkedes det skibet at befri 18 gidsler, da det sænkede et moderskib og fik kontrol over et andet. Det drejer sig om 16 pakistanere og to iranere, oplyser Hærens operative Kommando.

Ved den første aktion blev tre pirater fanget på et mindre moderskib. På skibet var der også større mængder våben og sprængstof. De tre personer blev afhørt på det danske krigsskib, hvorefter de blev sat af på land og deres skib blev sprængt.

3 sårede
Den anden aktion om lørdagen var Esbern Snarres hidtil største. Skibets helikopter og det 'Specielle Maritime Indsatshold' blev sat ind for at stoppe et nyt modersskib. Trods danskernes advarselsskud åbnede piraterne ild, som SMI-holdet blev nødt til at besvare. Det kostede tre sårede pirater, men efter behandling på det danske krigsskib er deres tilstand stabil. Ingen danske soldater kom til skade

Ombord på skibet fandt man desuden udover gidslerne, 14 granatkastere, ni maskinpistoler, to store kasser ammunition til maskinpistoler, fem håndgranater, seks stiger samt tre piratangrebsbåde med kraftige påhængsmotorer.

Låst inde
Der blev i alt fundet 33 personer på moderskibet. De har befundet sig om bord på Esbern Snare lige siden, hvor de 15 pirater har været tilbageholdt i såkaldt 'sikrede faciliteter'.

Lørdag den 9. april 2011 blev gidslerne efter eget ønske bragt tilbage på deres fiskeskib for at sejle tilbage mod deres hjemlige farvande.

Sagen er blevet overdraget til Statsadvokaten for Særlig Internationale Straffesager, som undersøger muligheden for at retsforfølge de 15 pirater..