Fogh: Vi mangler kampfly i Libyen

Bombninger i Libyen fortsætter, så længe det er nødvendigt, siger Nato-chefen. Men det kræver flere jagerfly.

Nato mangler kampfly, som kan udføre præcisionsbombninger mod Gaddafi-styrkers kampvogne og andet militær materiel.

Den besked har de 28 Natolandes udenrigsministre fået overbragt på et møde i Berlin, siger Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen.

- For at undgå civile ofre har vi brug for meget sofistikeret udstyr, så vi har brug for nogle få ekstra præcisions-kampfly til luft-til-jord-operationer, siger Fogh på et pressemøde.

Udenrigsminister Lene Espersen (K) slår fast, at det ikke kan komme på tale, at Danmark udvider sit bidrag, der i øjeblikket er på seks F-16-fly.

- Vi har ikke planer om at gøre mere. Det er jo ikke Danmark, der skal drive den her mission alene, siger Espersen.

Lene Espersen peger på, at der er mere end 30 lande med i den Nato-ledede koalition i Libyen, men det er kun seks lande, der udfører "det hårde arbejde" i form af direkte bombeangreb.

Derfor har Danmark også sluttet sig til Storbritannien og Frankrigs forsøg på at presse andre Nato-lande til at deltage i bombeangrebene.

Efter at USA har indtaget en mere tilbagetrukket rolle i Libyen, så er det Frankrig og Storbritannien, der fører an i bombningerne af Gaddafi-styrkerne - støttet af Danmark, Norge, Canada og Belgien.

På mødet har Natolandene også vedtaget en fælles erklæring, som ifølge Fogh opsætter tre klare betingelser for, at Nato vil stoppe bombningerne mod Gaddafis styrker:

Alle angreb mod civilbefolkningen og civilbefolkede områder skal stoppes, Gaddafis regime skal trække alle militære styrker tilbage på kasernerne, og der skal gives fuld, sikker og uhindret adgang for levering af humanitær hjælp til civilbefolkningen i Libyen

Og Nato er indstillet på at fortsætte "så længe, det er nødvendigt", fastholder Fogh.

- Vi vil ikke stå passivt tilbage og se på, at han (Gaddafi) angriber sin befolkning med kampvogne, raketter og snigskytter, siger Fogh.