Annonce:
Annonce:

Nyt jordskælv ryster Japan: Atomkraftværk ramt

Den nord-østlige del af Japan er rystet af et kraftigt jordskælv på 7,0. Arbejderne ved atomkraftværket i Fukushima er evakueret.

Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Japan er igen blevet ramt af et kraftigt jordskælv, der målte 7,0 på Richterskalaen. Ifølge det geologiske institut i USA har jordskælvet ramt 22 kilometer sydvest for Iwaki i det nord-østlige Japan, der ligger syd for atomkraftværket Fukushima.

Det sker på månedsdagen efter den dødsødelæggende tsunami, der menes at have kostet 27.000 mennesker livet. Det nye jordskælv er et efterskælv til dette, oplyser tv-stationen NHK.

Myndighederne frygtede en tsunami-bølge på op til en meter, men den advarsel er nu blevet afblæst.

Annonce:

Atomkraftværket ramt
Jordskælvets epicenter var i Fukushima-området, så arbejderne fra det beskadigede Fukushima-værk er blevet evakueret. Skælvet afskar strømmen til tre af reaktorerne på værket. Det betød, at de ikke kunne nedkøle reaktorerne. Strømmen er dog nu tilbage i de tre reaktorer på Fukushima-værket, oplyser sikkerhedsmyndigheder i Japan.

Se et detaljeret kort over jordskælvene i Japan her

Fortsat problemer
Tepco, der ejer værket, ved fortsat ikke, hvornår de igen har en stabil nedkøling. På atomkraftværket kæmper de nemlig stadig med at få kontrol over seks reaktorer, der ikke har fungeret optimalt siden det kraftige jordskælv den 11. marts. Imens fortsætter det med at frigive radioaktive stoffer i luften og havet.

Regeringen opfordrer derfor folk i yderligere fem lokalsamfund i nærheden af anlægget til at forlade området inden for en måned. Det sker på grund af bekymringer om langsigtede sundhedsrisici ved den farlige stråling, der er i området. Regeringens ledende talsmand, Yukio Edano, siger samtidig, at myndighederne fortsat må opretholde den nuværende 20 kilometers evakueringszone rundt om værket. Zonen er endda udvidet i nogle områder. ´

Annonce:

Svajende bygninger
160 kilometer derfra, i hovedstaden Tokyo, svajede store bygninger under skælvet, og japanske tv-stationer viste billeder af huse og el-master, der rystede kraftigt i mange sekunder. I det centrale Sendai kunne rystelserne også mærkes. Her skreg mennesker i en stor elektronik-butik og løb udenfor, selvom rystelserne gjorde det svært at bevæge sig rundt. Mødre greb deres børn, og ruderne klirrede. Efter et minut eller to, vendte folk til butikken.

Opdateres

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Der er et mordforsøg i gang
Annonce:
Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: