Gaddafi accepterer fredsplan

Møde med den afrikanske union ender i succes - freden i Libyen kan være på vej

Libyens leder Moammar Gaddafi har accepteret en køreplan for fred. Overholder han krav om våbenhvile kan freden være på vej.
Libyens leder Moammar Gaddafi har accepteret en køreplan for fred. Overholder han krav om våbenhvile kan freden være på vej.

Våbenhvile mellem regeringsstyrker og oprører i Libyen kan være resultatet af et møde mellem Moammar Gaddafi og en hel række afrikanske ledere i den Afrikanske Union sent søndag aften.

Sent i aftes accepterede Gaddafi nemlig en køreplan for fred, da han mødtes med blandt andet den Sydafrikanske præsident Jacob Zuma. Det kan betyde begyndelsen på enden af konflikten, der i de seneste uger også har haft deltagelse af Nato-styrker og danske F 16 fly.

Nyt møde med oppositionen
Delegationen fra den Afrikanske Union var taget til Tripoli i håb om at kunne tale fred med diktatoren, og han har tilsyneladende accepteret kravene i køreplanen. om, at der indgås aftaler om våbenhvile, at der bliver åbnet for humanitær hjælp til landet, og at Gaddafi vil indgå i realitetsforhandlinger med oppositionen.

Mandag tager delegationen af afrikanske ledere videre til oprørernef hovedby, Benghazi for at mødes med oppositionens ledere for fælles fodslag. Og deres fingre er krydsede.

For det er ikke første gang, siden Nato begyndte at bombe Libyen, at Gaddafi indgår aftaler om våbenhvile. Den første holdt han ikke. Alligevel håber den sydafrikanske præsident at noget er anderledes denne gang.

Giv våbenhvilen en chance
– Vores brors og leders delegation har accepteret den køreplan, som vi har fremlagt. Vi er nødt til at give våbenhvilen en chance, siger Jacob Zuma efter det flere timer lange møde i Gaddafis hovedkvarter.

Flere iagttagere vurdere, at dette kan være det første skridt på vej mod fred.