Ekspert: Fredsplan efter Gaddafis hoved

Oprørerne i Libyen kan umuligt acceptere fredsplan, som er lagt frem af Den Afrikanske Union, mener ekspert

Det er usandsynligt, at fredsplanen stiller de libyske oprørere tilfreds - de vil af med Gaddafi og hele hans familie. (Foto: AP)
Det er usandsynligt, at fredsplanen stiller de libyske oprørere tilfreds - de vil af med Gaddafi og hele hans familie. (Foto: AP)

Den fredsplan, som Libyens leder, Muammar Gaddafi, har forhandlet på plads med Den Afrikanske Union (AU), er utilfredsstillende for landets oprørere, som på ingen måde vil kunne acceptere den.

Det mener lektor Peter Viggo Jakobsen, ekspert i international politik ved Københavns Universitet.

- Gaddafi har fået det, som han har ønsket sig det. Han får lov til at blive siddende, og han får en våbenhvile. Samtidig stilles der ikke krav, som han ikke tidligere selv har ytret, siger Peter Viggo Jakobsen.

Intet om Gadaffis afgang
AU's køreplan for fred indebærer en øjeblikkelig våbenhvile, fremme af national dialog, beskyttelse af udenlandske statsborgere samt en udvidelse af den humanitære bistand til Libyen.

Til gengæld står der intet om Gaddafis afgang, og det kan oprørerne ifølge Peter Viggo Jakobsen ikke leve med.

Derfor skal den nuværende fredsplan kun ses som et led på vejen mod en mere vidtgående aftale, mener han.

- Vi skal ikke se det som enderesultatet, men som en del af en længere forhandling, der som minimum skal have en mekanisme, så man kan komme af med Gaddafi, siger han.

AU-forhandlere til Benghazi
AU-delegationen rejser nu videre til de libyske oprøreres hovedby, Benghazi, for at drøfte planen med dem.

En repræsentant for oprørerne siger i London til den britiske radiostation BBC, at planen nu ses nøje efter i sømmene, men at det fortsat er uacceptabelt at lade Gaddafi-klanen blive ved magte.

Hidtil har Gaddafis modstandere afvist ethvert forsøg på at indstille kamphandlingerne, såfremt det indebærer, at obersten eller hans sønner beholder magten.