Tyskland: Italien må selv klare flygtninge

Tysk minister siger, Italien selv skal løse problem, nu da flere end 22.000 nordafrikanere er flygtet til EU

Et skib fyldt med flygtninge ankommer til Lampedusa. (Foto: AP)
Et skib fyldt med flygtninge ankommer til Lampedusa. (Foto: AP)

Der ventes at blive talt med store bogstaver, når EU's 27 ministre med ansvar for flygtningepolitik mandag mødes i Luxembourg for at prøve at finde fælles fodslag om, hvordan flygtningestrømmen fra Nordafrika skal håndteres.

Siden de folkelige protester brød ud i Nordafrika og Mellemøsten omkring årsskiftet, har mindst 22.000 mennesker taget flugten over Middelhavet til Den Europæiske Union.

De fleste er kommet fra Tunesien via Lampedusa, og alene lørdag ankom 750 flygtninge til den lille italienske ø, skriver nyhedsbureauet dpa.

Italien har nu bebudet at give flygtningene midlertidige opholdstilladelser, som de også vil kunne bruge til at rejse til andre EU-lande med.

Det har fået den nye tyske indenrigsminister, Hans-Peter Friedrich, op i det røde felt.

- Italien må selv tage hånd om sit flygtningeproblem, siger han til avisen Die Welt mandag.

Andre konservative tyske politikere overvejer at genindføre grænsekontrollen for at holde de tunesiske flygtninge fra at rejse til EU's største land.

- Vi vil ikke acceptere, at den italienske regering bare erklærer tuneserne for turister og på den måde sender dem videre til andre lande, siger Bayerns indenrigsminister, Joachim Hermann, til Welt am Sonntag.

Det er dog især Frankrig, der frygter at blive rendt over ende af flygtningene, da de fleste af dem taler fransk. Franskmændene kræver derfor, at indrejsen fra et Schengenland til et andet kun skal være tilladt, hvis folk har penge og papirer.

Italien og Malta har dog før mødet i Luxembourg appelleret til de andre EU-lande om at tage imod flere flygtninge.

EU's indenrigskommissær, Cecilia Malmström, opfordrer ligeledes til at fordele byrderne mere lige og udtrykker ifølge nyhedsbureauet dapd i et brev til indenrigsministrene stor bekymring over den massive flygtningestrøm.