Frygter at blive skudt ned og tortureret

De danske piloter i Libyen-aktionen frygter Gaddafis soldater mere end noget andet

Nick Kenneth Hansen er chef for Eskadrille 730 og før har fløjet missioner både på Balkan og i Afghanistan. Han har intet problem med at få sin identitet ud i offentligheden. (Foto: Kristian Linnemann)
Nick Kenneth Hansen er chef for Eskadrille 730 og før har fløjet missioner både på Balkan og i Afghanistan. Han har intet problem med at få sin identitet ud i offentligheden. (Foto: Kristian Linnemann)

Sigonella (ekstrabladet.dk): Alt ånder fred og ro i den danske lejr i Sigonella Air Base på Sicilien, og det er næsten ikke til at fatte, at der kun en times flyvning væk foregår en blodig borgerkrig, som NATO nu er gået ind i.

Men den virkelighed er en håndfuld danske piloter ganske tæt på flere gange om dagen, og den skræmmer selv de mest hærdede og erfarne folk.

- Jeg vil da gerne indrømme, at jeg frygter at blive skudt ned og taget til fange. Man spørger jo sig selv, om de vil overholde krigens regler, hvis de får kløerne i en, siger Nick Kenneth Hansen, som er chef for Eskadrille 730, og før har fløjet missioner både på Balkan og i Afghanistan.

- Hvad mener du med at overholde krigens regler?

- Der tænker jeg på tortur. Jeg tænker på, om de kunne finde på at torturere mig, hvis jeg landede i favnen på dem, siger han til ekstrabladet.dk.

Læs også: Unikke billeder: Her bomber danske fly i Libyen

Får kuldegysninger
Også den noget yngre pilot, Mel, på 32, får kuldegysninger i det ellers lune forårsvejr på Sicilien ved tanken om at falde i fjendens hænder.

- Tanken om at lande hos Gaddafis soldater er bestemt ikke rar. Det er den ikke.Det er nok det, jeg mindst i verden har lyst til. Næst efter at dø, siger Mel til ekstrabladet.dk.

Han ønsker kun at medvirke med sit pilot-navn, men stiller gerne op til billeder.

- Er man bange, når man sætter sig op i cockpittet op til en mission?

- Jeg vil ikke sige direkte bange, men man er meget, meget spændt og usikker på, hvad der venter. Især første gang, naturligvis. Men vi er der for at beskytte civilbefolkningen, og det kommer før alt andet, siger Mel.