Eksplosionsfaren vokser på Fukushima

Ansatte på det ulykkesramte atomkraftværk i Japan kæmper for at forhindre en større eksplosion i en reaktor. Nu vil de pumpe gas ind

Energiselskabet frygter flere hydrogen-eksplosioner på Fukushima-værket. (Foto: AP)
Energiselskabet frygter flere hydrogen-eksplosioner på Fukushima-værket. (Foto: AP)

Det kan blive nødvendigt at sprøjte nitrogengas ind i reaktor nummer ét ved det ulykkesramte atomkraftværk Fukushima i Japan for at forhindre en eksplosion.

Det oplyser værkets ejer Tokyo Electric Power (Tepco), som er bekymret for, at ophobet hydrogengas i beholderen kan udløse en eksplosion, hvis det kommer i kontakt med en masse ilt.

- Vi overvejer at sprøjte nitrogen ind i beholderen, fordi hydrogengas angiveligt har hobet sig op derinde, siger en kilde i Tepco.

Læs også: Gigantisk vandkanon skal køle Fukushima-værket

Eksperter siger, at risikoen for en eksplosion vokser i takt med nedkølingen af brændselsstavene.

Når dampen inde i beholderen bliver til vand falder trykket og trækker luft ind gennem sprækkerne, lyder forklaringen.

Ilten i luften vil derefter reagere med hydrogengassen og forårsage en eksplosion. Men det kan nitrogen, som er en inaktiv gas i atmosfæren, angiveligt forhindre.

Læs også: Japan vil dumpe radioaktivt vand i havet

I dagene efter jordskælvet, som ramte Japan 11. marts, forårsagede en ophobning af hydrogen en række kraftige eksplosioner, som ødelagde flere af værkets bygninger.

Tidligere sagde Tepco til CNN, at det er lykkedes at stoppe den læk, der ledte radioaktivt vand ud i Stillehavet ved det stærkt medtagede atomkraftværk.

Det gjorde de med 'flydende glas'.

Lækken blev stoppet klokken 5.38 lokal tid onsdag.