Koran-sag skaber farer for USA's soldater

En præsts koran-afbrænding i USA skaber nu sikkerhedsproblemer for de internationale styrker i Afghanistan

General David Petraeus kalder afbrændingen for 'hadefuld, ekstremt respektløs og enormt intolerant'. (Foto: AP)
General David Petraeus kalder afbrændingen for 'hadefuld, ekstremt respektløs og enormt intolerant'. (Foto: AP)

En koran-afbrænding i en lille kirke i Florida, der fandt sted 20. marts, skaber nye farer for den USA-ledede militære mission i Afghanistan, siger den amerikanske general David Petraeus.

I et interview med avisen Wall Street Journal siger, den øverstkommanderende for styrkerne i Afghanistan, at koran-afbrændingen var 'en overraskelse'.

Petraeus kalder afbrændingen for 'hadefuld, ekstremt respektløs og enormt intolerant'.

- Det værste mareridt for enhver leder af en sikkerhedsstyrke er af blive konfronteret af en hob af mennesker, siger han.

- Om du vil, særligt en, som kan være under indflydelse af personer, der vil opildne til vold, en, der vil kapre følelser, i dette tilfælde måske forståelige følelser, siger Petraeus.

Flere hundrede mennesker protesterede søndag i den afghanske byen Kandahar mod afbrændingen af Koranen i USA, oplyser en repræsentant for de afghanske myndigheder. Der blev råbt ting som 'død over USA'.

Lørdag blev ti mennesker dræbt og over 80 såret i hårde sammenstød i Kandahar under en tilsvarende demonstration.

Fredag blev syv udenlandske FN-ansatte, blandt dem en kvindelig norsk officer, dræbt i Mazar-i-Sharif nord i Afghanistan i forbindelse med en lignende protest.

Demonstrationer startede fredag i protest mod, at den rabiate pastor Terry Jones fra Florida afbrændte Koranen sammen med en anden præst.

- Det er selvklart en ekstra sikkerhedsudfordring i et land, der står over for betydelige sikkerhedsudfordringer, siger Petraeus.