Fukushima: Næsten et nyt Tjernobyl

Hele det katastroferamte atomkraftværk er i problemer. Nu bliver den vurderet til at være næsten lige så slem som den frygtelige Tjernobyl-ulykke i 1986

Her ses Fukushimas reaktor 2. Det er her kølevandet koger, og vandstanden falder. (Foto: AP)
Her ses Fukushimas reaktor 2. Det er her kølevandet koger, og vandstanden falder. (Foto: AP)

Hele Fukushima-værket er i store problemer. Alle seks reaktorer har oplevet problemer.

Omkring klokken 13 dansk tid, blev den radioaktive katastrofe af franske myndigheder sat til seks på INES-skalaen (International Nuclear Event Scale), der løber til syv, fortæller Reuters.

Til sammenligning fik Tjernobyl-katastrofen syv ud af syv på samme skala, da det eksploderede tilbage i 1986.

Japanske myndigheder har siden i går sat Fukushima til fire på skalaen, men der er sket meget i løbet af natten, som har forværret situationen.

Også reaktor 4 er i problemer
Der har været nye eksplosioner, og specielt reaktor 4 tyder på at være i et kritisk stadie. Der er rapporteret store huller i reaktorens ydre bygning efter en eksplosion.

Strålingen er klokken 13.20 så høj i reaktor 4, at der ikke længere kan arbejdes normalt, skriver Kyodo News

Der har tidligere været rapporter om, at vandet, der skal nedkøle det radioaktive brændsel, koger, og vandstanden falder. Det skriver Kyodo News. I reaktor 1 til 3 har der været en delvis nedsmeltning af kernen. Det skyldes, at køleanlægget har fejlet og kernerne er blevet blottet for kølevandet.

Se kort over katastroferamte Japan

Taget er på flere reaktorer sprunget i luften som følge af kølefejl. På reaktor 2 er selve reaktoren beskadiget. Det er denne reaktor, der har de største problemer lige nu efter flere eksplosioner, skriver VG Nett.

Reaktor 5 og 6 har ligeledes problemer med køleanlægget.

Farlig vindretning
Tidligere i formiddags blev det rapporteret, at vinden havde skiftet, så det radioaktive udslip blev ført ind i landet. Nu er vinden vendt, så det skadelige udslip bliver ledt ud over havet.

Vindretningen ved det katastroferamte atomkraftværk, Fukushima 1, har stor betydning for folk i området, mener amerikansk ekspert.

- Det vil med sikkerhed betyde noget for omfanget af radioaktiv stråling, som folk længere inde i landet bliver udsat for, siger David Brenner til BBC. Han er leder af radiologisk forskning på Columbia University.

Han mener stadig, at der går noget tid, før radioaktiviteten når et skadeligt niveau i Tokyo.

- Det afhænger af hvor stort et udslip, der har været fra reaktorerne. De, der stadig arbejder på kraftværket er i stor fare, siger forskeren.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen