Såret dansk soldat flyves hjem søndag

Den danske soldat, der lørdag blev hårdt såret af skud i Afghanistan, flyves hjem til behandling søndag

Den danske soldat, der lørdag eftermiddag blev hårdt såret af skud i Afghanistan, forventes at blive fløjet hjem natten til mandag.

- Hans tilstand er fortsat kritisk, og vi håber på at flyve ham hjem allerede i nat eller snarest muligt, siger Hans Vedholm, der er presseofficer ved Hærens Operative Kommando (HOK).

Ambulancefolk fra sanitetsgruppen ydede ifølge HOK straks førstehjælp, hvorefter soldaten blev evakueret med en helikopter til felthospitalet i Camp Bastion. Her kom han med det samme under behandling.

- Det er alvorligt. Han har gennemgået en større operation dernede, og nu skal han hjem til viderebehandling på Rigshospitalet, siger Vedholm.

Skuddene faldt på en patrulje øst for Patrol Base Line, der udgøres af fire såkaldte fremskudte baser seks kilometer nordøst for Gereshk.

Da der er mistanke om, at det var et vådeskud, der sårede soldaten, er der iværksat en undersøgelse af forløbet. Det skal to auditører, der senere søndag lander i Afghanistan, hjælpe med at undersøge.

- Hvor vidt soldaten er blevet ramt af et vådeskud vil derfor først blive klarlagt i løbet af de næste par dage, siger Hans Vedholm.

I februar 2008 blev en 21-årig dansk soldat dræbt af vådeskud i Afghanistan, da en anden dansk soldat ved en fejl affyrede sit maskingevær inde i den danske lejr. En 23-årig mand er siden idømt seks måneders ubetinget fængsel i sagen.