Torteret 183 gange: Nu skal han dø

11-september-bagmanden Khalid Sheik Mohammed skal for retten i New York - kun få kilometer fra Ground Zero

Khalid Sheikh Mohammed er til venstre fotograferet, da han blev anholdt i Pakistan i marts 2003. Til højre: Mohammed som han ser ud efter seks år i Guantanamo-lejren. (Foto: AP)
Khalid Sheikh Mohammed er til venstre fotograferet, da han blev anholdt i Pakistan i marts 2003. Til højre: Mohammed som han ser ud efter seks år i Guantanamo-lejren. (Foto: AP)

Khalid Sheik Mohammed, hjernen bag 11. september-angrebet i 2001, samt fire andre formodede al-Qaeda-topfolk skal retsforfølges ved en civil domstol i New York, oplyser de amerikanske myndigheder.

De fem mænd vil på et endnu ukendt tidspunkt blive overført fra Guantanamo-lejren på Cuba til New York, hvor de vil blive stillet for retten ved en domstol på Manhattan. Domhuset ligger kun få kilometer fra Ground Zero - stedet, hvor World Trade Center engang stod.

Khalid Sheik Mohammed er siden sin tilfangetagelse i 2003 blevet udsat for vandtortur 183 gange. Nu siger den amerikanske justitsminister, at han forventer, at terroristen bliver dømt til døden.

- Jeg venter, at der vil blive henstillet til anklagemyndigheden, at der skal kræves dødsstraf mod hver af de påståede bagmænd, siger justitsminister Eric Holder.

3000 omkom
Khalid Sheik Mohammed har erkendt, at han var hovedmanden bag planlægningen af terrorangrebet mod USA i 2001. Knap 3.000 mennesker blev dræbt ved angrebet, da kaprede fly blev fløjet ind i kontorkomplekset World Trade Center og Pentagon i Washington. Et fjerde kapret fly styrtede ned på en mark i Pennsylvania.

De øvrige fire er Ramzi Bin al-Shibh, Walid bin Attash, Ali Abdul Aziz Ali og Mustafa Ahmed al-Hawsawi.

Dræbte officer
Den amerikanske justitsminister oplyser desuden, at fem andre mænd vil blive stillet for en militær domstol. Det drejer sig om Omar Khadr, Mohammed Kamin, Ibrahim al Qosi, Noor Uthman Muhammed og Abd al-Rahim al-Nashiri.

Al-Nashiri er anklaget for at have planlagt angrebet på det amerikanske krigsskib USS Cole i 2000, mens Khadr er en canadisk statsborger, som er anklaget for drabet på en amerikansk officer i Afghanistan. Khadr var kun 15 år, da han blev pågrebet i 2002.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere