Annonce:
Annonce:

Her er beviset Fogh: Koalitionen kendte til torturen!

Fogh nægtede tortur: Fanger fik stød og blev hængt op i fødderne med bind for øjnene

Torturen foregik ikke kun på de irakiske politistationer. Også i fængslet Abu Ghraib, som amerikanerne havde ansvaret for i en lang periode. (Foto: AP)
Torturen foregik ikke kun på de irakiske politistationer. Også i fængslet Abu Ghraib, som amerikanerne havde ansvaret for i en lang periode. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Wikileaks dokumenterer, at der fandt tortur sted i det danske ansvarsområde - og at det skete med koalitionsstyrkernes viden.

Den 10. februar 2004 undersøgte soldater fra det danske ansvarsområde i det sydlige Irak en politistation i Al-Muthanna. Undersøgelsen skete som reaktion på rapporter om mishandling af fanger.

Soldaterne dokumenterede ved undersøgelsen, at flere fanger havde fået bind for øjnene og var blevet hængt op med hovedet ned ad.

Soldaterne skriver også i rapporten, at de fik 'bekræftet, at der var blevet brugt et elektrisk apparat' på fangerne.

Få måneder senere afviste statsminister Anders Fogh Rasmussen i Folketinget at have hørt tale om, at fanger skulle være blevet mishandlet. Det skete under en debat i Folketinget den 4. maj 2004:

- Den danske regering har ikke været i besiddelse af oplysninger om, at der skulle finde mishandling og nedværdigende behandling sted af fanger i de irakiske fængsler, sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Debatten var en reaktion på afsløringerne om amerikanske fangemishandlinger. Fogh Rasmussen fortsatte:

- Jeg har med tilfredshed noteret mig, at den amerikanske regering selv, ligesom i øvrigt den britiske, skarpt har fordømt det, der har fundet sted, og jeg har ingen som helst anledning til at tvivle på, at de skyldige bliver draget til ansvar efter de gældende regler. Det er jo netop det, der er forskellen på et totalitært og et demokratisk regime: I et demokratisk regime bliver sådanne sager fuldt oplyst, og de skyldige bliver retsforfulgt.

Wikileaks-rapporterne indeholder 1.749 henvisninger til sager, hvor koalitionsstyrkerne har rapporteret om tortur af fanger.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fra i dag skal hun kaldes for Sylteminister
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: