Terrorister kan have handlet på egen hånd

Muhammedtegningerne er langt fra glemt. De fleste islamister har ikke tilgivet Danmark, vurderer terrorekspert Evan F. Kohlmann

Planerne om at angribe den danske ambassade, skal ses som en seriøs trussel. På tværs af landegrænser i de islamiske miljøer har hverken afghanere eller pakistanere glemt skandalen med Muhammedtegningerne, vurderer Evan F. Kohlmann, konsulent med ekspertise i international terrorisme.

- Jeg tror, at mange folk i Danmark vurderer, at problemerne med Muhammedtegningerne er et overstået kapitel. Men de fleste islamister har ikke tilgivet Danmark. Specielt ikke i situationer, hvor vi har at gøre med ekstremister, siger Evan F. Kohlmann.

Svært at vide
Planerne om at angribe den danske ambassade i Jakarta, behøver ikke have direkte tilknytning til et terrornetværk i Indonesien. Flere terrorister er begyndt at udføre operationer på egen hånd, vurderer Evan F. Kohlmann.

- Det er stadigvæk svært at vide, om operationen blev planlagt af en formel organisation eller af et selvstændigt individ. Det er ikke helt klart, om de anholdte tog imod ordrer, eller bare lavede planerne selv, siger Evan F. Kohlmann.

Det er meget sandsynligt, at mændene bag angrebet har kontakter til radikale kræfter i terrornetværk. Især fremhæver Evan F. Kohlmann, at en af gerningsmændene, Abdullah Sunata, kan være medlem af det regionale terrornetværk Jemaah Islamiyah.

Det er dog ikke sikkert, at ordrerne er kommet derfra, understreger han.

- Der er lidt af en hjemmelavet bevægelse af ekstremister i Indonesien. Flere af disse har forbindelser til terrornetværk. Men de repræsenterer blot islam, og ikke lederne for en formel organisation, siger Evan F. Kohlmann.

1 af 2 
2 af 2