Annonce:
Annonce:

Jeg overvejede at snitte pulsåren

Balkan-soldat føler sig svigtet af forsvaret og får hjælp af privat organisation

Brian Nonbo får først nu bearbejdet de traumer, han har fra sin otte måneder lange udstationering som soldat i Kroatien i 1994. (Foto: Anders Brohus)
Brian Nonbo får først nu bearbejdet de traumer, han har fra sin otte måneder lange udstationering som soldat i Kroatien i 1994. (Foto: Anders Brohus)
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

– Jeg sad på gulvet i brusekabinen og tænkte, at jeg bare kunne tage et barberblad og lægge et snit op langs pulsåren, så ville alle mine problemer forsvinde.

Ordene tilhører Brian Nonbo, der var udstationeret som soldat i Kroatien i 1994. Episoden på badeværelset fandt sted i september 2009 og var kulminationen på de psykiske problemer, den 38-årige far til to havde slæbt rundt på siden sin udstationering på Balkan.

– Vi var ofte ude for 'slivo-skydning'. Når de lokale havde drukket sig fulde i slivovits, skød de efter de blå flag over vores hoveder. Det var stressende ligesom patruljer gennem minefelter. Det har bare ligget og ædt sig ind på min psyke i de mange år, fortæller han.

Annonce:

Konen sagde fra
Brian Nonbo er siden sine otte måneder i Kroatien langsomt blevet mere og mere apatisk og modløs. Forholdet til børnene og konen, Laila, blev så dårligt, at hun til sidst sagde fra.

– Min kone sagde, at hun ville flytte. Derfor endte jeg ude på badeværelsesgulvet. Men så tænkte jeg på mine børn og fik hende overbevist om, at jeg ville gøre noget ved det.

Sygemeldt
Den tidligere soldat havde hørt om Soldaterlegatet fra en af sine venner, som hjalp ham med at få kontakt til den private organisation. Her er han blevet bevilget 15 gange hos en psykolog.

– Det hjælper, og jeg er dem meget taknemmelig. Forsvarets tilbud vil jeg ikke røre, for jeg føler mig svigtet. Da vi kom hjem, sad vi alle i et auditorium og fik at vide, at de, der havde psykiske problemer, bare kunne blive siddende, så ville der komme en psykolog. Jeg gik som den sidste, og der sad ingen tilbage. Selv om flere er gået ned siden, fortæller han.

Annonce:

I dag tager Brian Nonbo en dag ad gangen. Han har været sygemeldt som maskinarbejder siden september og har i mellemtiden mistet sit job på grund af krisen. Hans kone har også fået bevilget psykologhjælp fra Soldaterlegatet til at bearbejde det pres, hun også har været under.

– Det har været hårdt for hende. På mine dårlige dage har jeg nok været som et tredje barn, griner Brian Nonbo.

– Nu går det den rigtige vej, og jeg tror på, at jeg aldrig ender ude på badeværelsesgulvet igen.



Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er reelt straffrit at sjofle almindelige menneskers hårdt tjente penge bort
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: