Pigeskoler angrebet med gas

Flere pigeskoler i Afghanistan har været udsat for gasangreb, der har gjort både elever og lærere syge. Den militante Talibanbevægelse menes at stå bag

Mange piger er blevet syge af giftangrebene. (Foto: AP)
Mange piger er blevet syge af giftangrebene. (Foto: AP)

Flere gasangreb mod pigeskoler i det nordlige Afghanistan har gjort både elever og lærere så syge, at de nu er indlagt på hospitalet.

Myndighederne anklager Taliban for at stå angrebene. Den militante bevægelse er kendt for at ville forhindre piger i at gå i skole.

Ifølge politichefen i provinsen, Abdul Razzaq Yaqubi, blev 48 elever og lærere lørdag udsat for et gasangreb, og mange besvimede efter at have indåndet den giftige gas.

Søndag blev en anden skole i byen Kunduz ramt. Her måtte 13 piger efterfølgende indlægges på hospitalet.

- Jeg var i klasseværelset, da jeg lagde mærke til en duft, der mindede om blomster, fortæller 12-årige Sumaila, som blev indlagt på hospitalet i weekenden.

- Jeg så min lærer og mine klassekammerater falde sammen, og da jeg åbnede øjnene igen, lå jeg på hospitalet, siger pigen.

Mange af pigerne har stadig smerter, og de kaster op og lider af svimmelhed, fortæller hospitalsdirektør Azizullah Safar.

Taliban forbød al uddannelse til piger, da de styrede Afghanistan i perioden 1996-2001, og emnet er stadig omdiskuteret i det krigshærgede land.

Lignende angreb har ramt skoler i andre dele af Afghanistan, og alene i sidste uge blev 20 piger syge efter et gasangreb mod endnu en skole i Kunduz.

Trods angrebet håber Sumaila, at hun kan vende tilbage til skolen, hvis hun får lov af sin far.

- Jeg er meget bange, og mine forældre er meget bekymrede. Jeg ved ikke, om jeg får lov til at vende tilbage efter dette, siger Sumaila.