Afghanske børn strømmer til Europa

Den amerikansk ledede offensiv i Afghanistan fører til, at afghanske familier sender stadig flere børn uledsaget til Europa.

FN's børnefond, Unicef, frygter, at optrapningen af kampene i Afghanistan i forbindelse med den nye strategi imod Taliban, vil få flere familier til at sende deres børn til Europa for at arbejde illegalt.

- Vi frygter, at vi vil se en yderligere stigning i antallet af børn, der forsøger at forlade landet, siger Daniel Toole, Unicefs regionale chef i Sydasien.

I 2009 registrerede Unicef en "meget betydelig" stigning i antallet af afghanske børn, der er rejst uledsaget til Europa, siger han.

I forbindelse med den nye strategi i kampen mod Taliban, indledte styrker fra USA og Nato samt afghanske regeringssoldater en større offensiv i Helmand-provinsen. Der er tale om den største militæroperation siden Taliban blev fjernet fra magten i 2001.

Toole siger, at de uledsagede afghanske børn er endt i lande som Storbritannien og Norge, hovedsageligt af økonomiske grunde.

- De fleste af familierne, der sender deres børn af sted, gør det ikke, fordi de ikke vil have børnene eller på grund af uddannelse. Det er som følge af den potentielle, økonomiske gevinst, de tror vil blive resultatet af, at barnet arbejder i Storbritannien, Frankrig eller Norge, siger Toole under et besøg i Afghanistan.

Unicef-chefen, der havde samtaler med den afghanske præsident, Hamid Karzai, under sit besøg, er "meget, meget bekymret" over problemet.