Glemt af Vesten: Afghanske kvinder undertrykkes stadig

Krigen skulle frigøre dem, men situationen for de afghanske kvinder er nærmest håbløs, viser ny rapport

Krigen i Afghanistan har ikke gjort livet lettere for landets kvinder. (Foto: AP)
Krigen i Afghanistan har ikke gjort livet lettere for landets kvinder. (Foto: AP)

- Situationen for kvinder i Afghanistan er desperat.

Så kontant lyder konklusionen i en spritny rapport om afghanske kvinders vilkår fra Human Rights Watch.

Alt imens den amerikanske præsident Obama i sidste uge proklamerede, at han inden for de næste tre år vil trække styrkerne ud af Afghanistan, fastslår organisationen, at otte års tilstedeværelse af vestlige soldater ikke har gjort livet nævneværdigt nemmere for piger og kvinder i landet.

Vold og diskrimination
Det på trods af, at Danmark, USA og resten af de allierede, i 2001, proklamerede, at et af de vigtigste formål med krigen var at kæmpe for demokrati - og mod undertrykkelsen af de afghanske kvinder.

- I dag, otte år efter Talibans fald, er afghanske piger og kvinder fortsat nogle af de kvinder i verden, der har det værst - på alle områder. De lider under omfattende vold og diskrimination, har dårlige retsforhold og ringe adgang til uddannelse, lyder det i den nye rapport 'We Have the Promises of the World: Women's Rights in Afghanistan'.

Frygter overgreb og korruption
Ifølge rapporten var der en klar positiv tendens for kvindernes rettigheder fra 2001-2005, men udviklingen er gået i stå - og tilbage flere steder. Kvinderne er blevet glemt.

Årsag: Præsident Hamid Karzais er svækket og, ifølge Human Rights Watch, afhængig af konservative magtfulde krigsherrer, som vil nægte kvinderne helt grundlæggende rettigheder.

De undersøgelser, rapporten bygger på, viser, at mere end 80 procent af de afghanske kvinder er blevet overfaldet. Alligevel er det kun ganske få, der melder vold, mord og voldtægt til politiet - simpelthen fordi de enten frygter for overgreb og korruption fra politiets side - eller gerningsmandens hævn.

Fængslet for at flygte
- Politi og dommere mener vold mod kvinder er legitimt, så derfor gør de ikke noget, siger Dr. Soraya Sobhrang fra den uafhænigge afghanske menneskerettighedskommision til Human Rights Watch.

Rapporten viser eksempler på, at præsident Hamid Karzais har benådet voldtægtsmænd.

Den beskriver hvordan mere end halvdelen af fængslede piger og kvinder, holdes tilbage for 'moralske forbrydelser', fordi de for eksempel er flygtet hjemmefra.

Og slår fast at 70 til 80 procent af alle ægteskaber finder sted mod pigens vilje.

Så sent som i 2007 var daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen ellers på charmetur i Afghanistan. Her sagde han blandt andet:

- Siden Talebans fald er et spirende demokrati kommet til magten. Kvinderne har fået rettigheder og muligheder, de ikke har fået før(...)jo , der er sket fremskridt.

Langt fra rosenrødt
Fogh besøgte blandt andet en pigeskole - en af de største frihedssymboler, fordi Taliban netop ødelagde skolerne.

- Når jeg besøger en pigeskole som i dag, gør det stort indtryk på mig. For det viser, at det har nyttet noget at være med i Afghanistan, og at vi har gjort en forskel, lød det dengang fra statsministeren.

Ifølge rapporten er tingene dog langt fra rosenrøde.

Størstedelen af pigerne går stadig ikke i skole, og kun fire procent starter i 10. 11. og 12. klassetrin.