Spiller russisk roulette med soldaters liv

De, der får de letpansrede køretøjer, risikerer døden, siger tillidsmand

Man SX-lastbilen til højre er fuldpansret, m en denne type udgør kun halvdelen af de lastbiler, som soldaterne kører rundt i i Afghanistan. Lastbilen til venstre er en Man 27, som en dansk soldat blev dræbt i sidste år. (Foto: Polfoto)
Man SX-lastbilen til højre er fuldpansret, m en denne type udgør kun halvdelen af de lastbiler, som soldaterne kører rundt i i Afghanistan. Lastbilen til venstre er en Man 27, som en dansk soldat blev dræbt i sidste år. (Foto: Polfoto)

Vi kender alle scenen fra filmen 'Deer Hunter' om Vietnam-krigens tragiske skæbner. Storsvedende sætter den sindssyge amerikaner en patron i revolveren, snurrer tromlen rundt og trykker af. Det går nogle gange godt, men på et eller andet tidspunkt slipper heldet op, og blodet flyder.

Når de danske soldater skal køre lastbil på deres mission i Afghanistan, minder det om det livsfarlige spil. Den ene kugle i kammeret er bare skiftet ud med de mange vejsidebomber og miner, som er placeret af Taliban.

Halvdelen af de danske lastbiler i Afghanistan er nemlig kun letpansrede, og bilen er derfor langt mere sårbar over for vejsidebomber og miner, mens den anden halvdel er godt pansret. Og sådan vil det være lang tid fremover, erkender forsvarstoppen.

Køb flere sikre biler
Og det på trods af at en dansk soldat blev dræbt i en af hærens lastbiler sidste år. Den bil, han kørte i, er ifølge Ekstra Bladets oplysninger kun en anelse dårligere beskyttet end dem, soldaterne er tvunget til at køre i nu.

Forsvaret burde have indset, hvilken krig man har gang i i Afghanistan, og købt langt flere af de højpansrede, påpeger hærens fællestillidsmand, Henrik Bording, der selv har været i Afghanistan.

Soldaterne risikerer at dø, og de pårørende er ængstelige. De ved jo godt, at soldaterne kører i lastbiler, der ikke er fuldpansrede, siger Henrik Bording, der selv har været i Afghanistan.

– Jeg ved godt, at det ikke er risikofrit at gå i krig, men det bør bare ikke blive gjort farligere, fordi nogen skal spare penge et sted i systemet, siger fællestillidsmanden.

Der vil gå år
Først da det var gået galt, reagerede forsvarstoppen ved at fremskynde udsendingen af en ny lastbiltype, Man SX, der er pansret på niveau med de lastbiler, som amerikanerne kører rundt i.

Men der blev bare ikke købt nok, så alle lastbilerne i Afghanistan kunne skiftes ud med Man SX-typen. Og derfor består halvdelen af lastbilflåden af den langt dårligere beskyttede Man HX.

Forsvaret har bestilt ti flere af de højpansrede Man SX, men der vil gå år, før de bliver leveret.

Det er simpelt hen dårlig planlægning og udtryk for, at forsvaret alt for sent har indset, hvor farlig krigen med Taliban er i Helmand-provinsen, siger Henrik Bording, der selv igen skal til Afghanistan og køre lastbil om et års tid.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere