Mistænkt for mord på 28.000 mennesker

En domstol i Tyskland indleder i dag sagen mod 89-årige John Demjanjuk, der er mistænkt for medvirken til mord på 28.000 mennesker

89-årige John Demjanjuk sidder i dag på anklagebænken i München - tiltalt for at være medvirkende til drab på 28.000 mennesker under Anden Verdenskrig. (Foto: AP)
89-årige John Demjanjuk sidder i dag på anklagebænken i München - tiltalt for at være medvirkende til drab på 28.000 mennesker under Anden Verdenskrig. (Foto: AP)

En domstol i Tyskland indleder i dag sagen mod den 89-årige ukrainskfødte John Demjanjuk - født Ivan Demjanjuk - i det, der kan blive den sidste større sag mod en formodet deltager i nazisternes Holocaust under Anden Verdenskrig.

Demjanjuk er mistænkt for i 1943 at have været en af vagterne i den nazistiske udryddelseslejr, Sobibor, i det østlige Polen. Ifølge vidnesbyrd skulle Demjanjuk have været en særdeles brutal og sadistisk vagt.

Det skønnes, at en kvart million jøder blev myrdet i lejren under krigen - de fleste i gaskamre.

Forvekslet identitet
I 1952 flygtede Demjanjuk til USA, og i 1980'erne blev frataget sin amerikanske statsborgerskab første gang og udleveret til retsforfølgelse i Israel.

Her var han mistænkt for at være den fangevogter, der lød tilnavnet 'Ivan den Grusomme' i koncentrationslejren Treblinka. Senere afgjorde landets Højesteret dog, at der var tale om et tilfælde af forvekslet identitet, hvorefter Demjanjuk kunne vende tilbage til USA.

I 2002 mistede han igen sit statsborgerskab, da en amerikansk domstol fastslog, at han havde arbejdet i en tysk KZ-lejr. Derefter blev Demjanjuk udleveret til retsforfølgelse i Tyskland.

Risikerer 15 års fængsel
Den 89-årige Demjanjuk påstår, at han aldrig har sat sine ben i Sobibor. Domstolen i Tyskland ventes at afsige dom i sagen til maj. Kendes han skyldig, risikerer han op til 15 års fængsel.

John Demjanjuks søn, John Jr., kalder retssagen en 'farce':

- Så længe min far er i live, vil vi forsvare hans uskyld. Han har aldrig skadet nogen som helst, har sønnen sagt i en erklæring.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere