Bekræftet: Terror bag togulykken

Spor af sprængstof fundet ved ulykkestedet - russiske nynazister påtager sig ansvaret for eksplosionen

39 passagerer blev dræbt og 100 er sårede, efter dette tog kørte af sporet i aften. Nu er det bekræftet, at terrorister står bag. (Foto: AP)
39 passagerer blev dræbt og 100 er sårede, efter dette tog kørte af sporet i aften. Nu er det bekræftet, at terrorister står bag. (Foto: AP)

MOSKVA (ekstrabladet.dk): Nu er det bekræftet, at det var en terror-handling, der var skyld i, at 39 passagerer blev dræbt og mere end 100 kvæstet i en togulykke på strækningen mellem Moskva og Skt. Petersborg i aftes klokken 21.20 lokal tid. En kraftig eksplosion fik fire vogne til at køre af sporet. Togets hastighed var 200 km/timen.

Den russiske efterretningstjeneste har fundet spor af sprængstof ved ulykkestedet, oplyser tv-stationen Vesti.

- Efter alt at dømme er det en terror-handling, der er årsagen til katastrofen, siger den russiske jernbaneminister Vladimir Jakunin.

- Der en mistanke om, at sprængstoffer blev anbragt i toget, tilføjede ministeren.

Ny eksplosion
Udtalelsen faldt kun 30 minutter, før en ny eksplosion skete i området tæt til jernbanen – klokken cirka 15.00 lokal tid i dag, rapporterer tv-stationen Vesti. Politiet og efterretnings-folk har afspærret hele området. Der er ingen detaljer om den nye eksplosion.

I mellemtiden påtog de russiske nynazister fra den militante organisation 'Combat 18' sig ansvaret for togulykken, fremgår det af et blog-indslag, skrevet af et af organisationens medlemmer. Men Alexander Belov, formand for den nationalistiske paraply-bevægelse DPNI afviser, at nynazisterne står bag:

- Det er nok rabiate islamister, myndighederne skal lede efter, siger Belov.

Højtstående embedsmænd dræbt
Der kommer stadig modstridende oplysninger om døde og sårede. Den russiske sundhedsminister Tatjana Golikova insisterer på 26 dræbte, 95 kvæstede og 18 personer, som er meldt savnet. Blandt de omkomne var der flere højtstående russiske embedsmænd.

Myndighederne vil ikke bekræfte, at det er nynazisterne, der står bag terroraktionen, men udelukker ikke 'det kaukasiske spor'. Viceformand for parlamentets sikkerhedsudvalg, KGB-oberst Gennadij Gudkov, mener, at terrorangrebet af den slags er typisk for kaukasiske guerillaer.

Forsinket hjælp
Flere vidner blandt passagererne fortæller, at en gruppe redningsmænd nåede frem til ulykkestedet to og halv timer efter katastrofen – først ved midnat. Mange mennesker døde af deres kvæstelser på grund af manglende hjælp fra togbetjente. Der var ingen nødhjælpskasser til rådighed i toget.

I august 2007 blev det samme luksus-tog - Nevskij-eskpressen - afsporet af terroristerne, herunder en russisk officer og folk fra den nordkaukasiske republik Ingusjetien, men ingen af de tiltalte gerningsmænd er blevet dømt endnu.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri