Løkke: Lang vej mod klima-aftale

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) erkender, at der stadig er "masser af svære spørgsmål", der skal falde på plads, inden verden kan få en ny klimaaftale

Champagnen er lagt på køl, men det er alt for tidligt overhovedet at tænke på, hvornår propperne vil springe. Det er i store træk den virkelighed, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) befinder sig i kun en uge inden FN's klimatopmøde i København.

- Vi er langt fra i mål endnu. Der er masser af svære spørgsmål, der stadig skal løses, siger statsministeren.

Han har netop tilbragt weekenden i Trinidad og Tobago, hvor han deltog i et topmøde i det britiske statssamfund Commonwealth. Og selv om han glæder sig over de grundlæggende positive toner fra en række vigtige lande, så er statsministeren stadig yderst forsigtig, når han bliver bedt om at vurdere chancerne for en succes i København.

- Man skal ikke lade sig rive med og sige: Hip, hip, hurra - den er hjemme. Men det er i hvert fald et meget positivt skridt, siger Lars Løkke Rasmussen om resultatet af mødet i Caribien.

De 53 lande i det britiske statssamfund blev blandt andet enige om et britisk forslag, der handler om etableringen af en særlig klimafond. Den såkaldte Copenhagen Launch Fund skal yde 10 milliarder dollar i støtte årligt til de mest sårbare lande, der kæmper for at tilpasse sig klimaforandringerne.

- Det betyder alt. For der er ingen tvivl om, at en af udviklingslandenes største bekymringer er, om de rige lande vil levere, siger Lars Løkke.

Medlemslandene i Commonwealth omfatter både store industrilande som Storbritannien og Australien, vækstøkonomier som Indien og små østater som Vanuatu og Maldiverne.

- Derfor lover konklusionen fra både rige og fattige lande godt for et ambitiøst resultat i København, konkluderer statsministeren.

Commonwealth udgør godt en fjerdedel af de lande, der deltager i FN's årlige klimakonferencer.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere