Hjemmelavet bombe bag tog-katastrofen

Myndighederne vil betale vil betale 50.000 kr. i erstatning til pårørende

Det var en hjemmelavet bombe, der blev brugt ved tog-terrorhandlingen. (Foto: AP)
Det var en hjemmelavet bombe, der blev brugt ved tog-terrorhandlingen. (Foto: AP)

MOSKVA (ekstrabladet.dk): En kraftig hjemmelavet bombe på syv kilo trotyl var skyld i, at 39 passagerer blev dræbt og mere end 100 kvæstet i en togulykke på strækningen mellem Moskva og Skt. Petersborg i aftes klokken 21.37 lokal tid, rapporterer Alexander Bortnikov, chef for den russiske efterretningstjeneste FSB, tidligere KGB, under et krisemøde i Kreml.

En kraftig bombe-eksplosion fik tre vogne til at køre af sporet. Togets hastighed var 200 km/time.

Alle er nervøse
På præsident Dmitrij Medvedevs opfordring har sundhedsminister Tatjana Golikava under mødet i Kreml lovet at betale 300.000 rubler (ca. 50.000 kr.) i erstatning til pårørende til de dræbte passagerer. Yderligere kompensation bliver betalt af den russiske jernbanestyrelse.

Præsident Medvedev har beordret politiet til at bekæmpe kaos i ulykkeområdet:

- I skal sætte en stopper for kaos i området. Alle er nervøse og ringer til hinanden, men politiet skal hjælpe befolkningen, sagde han.

Spor af sprængstof
Den russiske efterretningstjeneste har fundet spor af sprængstof ved ulykkestedet, oplyser tv-stationen Vesti.

- Efter alt at dømme er det en terror-handling, der er årsagen til katastrofen, siger den russiske jernbaneminister Vladimir Jakunin.

Ny eksplosion
Udtalelsen faldt kun 30 minutter, før en ny eksplosion skete i området tæt til jernbanen – klokken cirka 15.00 lokal tid i dag, rapporterer tv-stationen Vesti. Politiet og efterretnings-folk har afspærret hele området. Der er ingen detaljer om den nye eksplosion.

Nazister påtager sig ansvaret
I mellemtiden påtog de russiske nynazister fra den militante organisation 'Combat 18' sig ansvaret for togulykken, fremgår det af et blog-indslag, skrevet af et af organisationens medlemmer. Men Alexander Belov, formand for den nationalistiske paraply-bevægelse DPNI afviser, at nynazisterne står bag:

- Det er nok rabiate islamister, myndighederne skal lede efter, siger Belov.

Myndighederne vil ikke bekræfte, at det er nynazisterne, der står bag terroraktionen, men udelukker ikke 'det kaukasiske spor'. Viceformand for parlamentets sikkerhedsudvalg, KGB-oberst Gennadij Gudkov, mener, at terrorangrebet af den slags er typisk for kaukasiske guerillaer.

I august 2007 blev det samme luksus-tog - Nevskij-eskpressen - afsporet af terroristerne, herunder en russisk officer og folk fra den nordkaukasiske republik Ingusjetien, men ingen af de tiltalte gerningsmænd er blevet dømt endnu.

Højtstående embedsmænd dræbt
Der kommer stadig modstridende oplysninger om døde og sårede. Nyhedsbureauet Intefax skriver om 39 dræbte – med henvisning til politiet, mens den russiske sundhedsminister Tatjana Golikova insisterer på 26 dræbte, 95 kvæstede og 18 personer, som er meldt savnet. Blandt de omkomne var der flere højtstående russiske embedsmænd.

Forsinket hjælp
Flere vidner blandt passagererne fortæller, at en gruppe redningsmænd nåede frem til ulykkestedet to og halv timer efter katastrofen – først ved midnat. Mange mennesker døde af deres kvæstelser på grund af manglende hjælp fra togbetjente. Der var ingen nødhjælpskasser til rådighed i toget.Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere