573.000 sms'er fra 11. september frigivet

Mere end en halv million tekstbeskeder fra det tragiske døgn 11. september 2001 er blevet offentliggjort af hjemmesiden Wikileaks

Wikileaks har frigivet 573.000 tekstbeskeder afsendt mellem amerikanere i det tragiske døgn, da World Trade Center blev ramt af to fly og styrtede sammen. (Foto: Zuma Press)
Wikileaks har frigivet 573.000 tekstbeskeder afsendt mellem amerikanere i det tragiske døgn, da World Trade Center blev ramt af to fly og styrtede sammen. (Foto: Zuma Press)

2001-09-11 09:06:31
Der har været en eksplosion i toppen af 1. WTC. Alle fra kontoret i området mødes på baseball-banen bag Embassy Suites Hotel på West Street.

Sådan lyder en besked til de ansatte i en underafdeling af USAs nationalbank - blot én af de 573.000 tekstbeskeder, hjemmesiden Wikileaks har offentliggjort fra den skelsættende dato 11. september 2001.

Astrologi under angrebet
Beskederne er både kærlighedserklæringer, systemfejl hos firmaer, kommunikation mellem myndighederne - og så automatisk afsendte beskeder som dette horoskop fra Yahoo, sendt til en såkaldt pager - amerikanernes sms i 2001 - få minutter efter, det andet fly styrede ind i World Trade Center:

Vandmand: Dine fejl bliver forstørret. Du tænker dig selv ned i et hul. Fokusér på dine kvaliteter.

Efterhånden begynder flere af beskederne dog at omhandle terrorangrebet - eller 'den store brand', som nogen i begyndelsen tror, der er tale om:

Ellen har prøvet at få fat i Derek, Brock og Mark, men kan ikke komme igennem, deres etage ligger i toppen, lyder en besked.

En hvis Iris forholder sig angiveligt lidt mere kynisk til begivenhederne klokken 9.30:

A alpha World Trade Center er ramt af to fly. Tændt for fjernsynet hvis muligt. PS... møblerne er kommet og ser godt ud. Iris

Et vindue til dengang
Wikileaks formål er at offentliggøre ellers hemmeligholdte dokumenter, og ad den vej har blandt andet Thomas Rathsacks Jæger-bog også fundet en del læsere. Når det gælder beskederne fra 11. september er det dog hemmeligt, hvorfra Wikileaks har oplysningerne. Men siden står selv inde for ægtheden

- Det er vigtigt historisk data om, hvordan hele landet reagerede på den tragedie. Både indenfor og udenfor statens organer. Det er et åbent og objektivt vindue til det der skete dengang, sagde Wikileaks talsmand Julian Assange sidste uge til Berlingske Tidende.

Forsinket og uforberedt
Ifølge ham kan beskederne kaste lys over, hvordan myndighederne reagerede på terrorangrebet.

- Jeg har kun nået at læse et lille udpluk, men det jeg har set viser, hvor forsinket og uforberedt regeringen var på at håndtere denne situation, siger han til Berlingske.

Se alle de 573.000 tekstbeskeder opdelt i perioder á 5 minutter - eller download det hele fra Wikileaks.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere