ven til dræbt soldat: Jeg knækkede fuldstændigt

Mikkel Riis Christensen knækkede fuldstændigt sammen, da han fik meldingen om, at hans kammerat var død. (Privatfoto)
Mikkel Riis Christensen knækkede fuldstændigt sammen, da han fik meldingen om, at hans kammerat var død. (Privatfoto)
25. august 2008. Tre pansrede Piranha-mandskabsvogne snegler sig gennem ørkensandet. Bag dem ligger en forsyningslastbil af typen Man 27. På passagersædet sidder Henrik Christian Christiansen.

Klokken 11.05 udløser et af hjulene den skjulte vejsidebombe. Ørkenen bliver øjeblikkeligt forvandlet til ild, splinter og et dødbringende tryk. Henrik Christian Christiansen bliver hårdt såret.

– Hele ophænget og hjulet i højre side af lastbilen bliver sprængt væk og bunden trykket op. Der, hvor hans ben nåede gulvet, var metallet trykket op i højde med sædet, så det var helt plant. Trykket var så massivt, at Henrik senere døde af sine indre blødninger, fortæller hans ven og kollega, overkonstabel Mikkel Riis Christensen.

Melding om hårdt såret
Mikkel Riis Christensen får over radioen meldingen om en hårdt såret soldat fra sin deling. Han sidder selv i Camp Bastion og begynder straks at følge de skriftlige meldinger, som strømmer ind fra Attal-lejren.

– Jeg sad og fulgte de skriftlige meldinger. I militæret fortæller man kun vores medarbejdernummer, og jeg kunne se, at MA-nummer 300-556 var på vej til Camp Bastion med helikopter. Det var nemt for mig at se, hvem det var, for jeg kendte hans nummer udenad, siger soldaten.

Da helikopteren med Henrik Christian Christiansen lander i Camp Bastion, får Mikkel Riis Christensen lov til at tage mod sin kammerat sammen med overlægen og feltpræsten.

– Jeg fik ham aldrig at se. Inden jeg kom derover, blev han erklæret død klokken 16.34 den 25. august. Der knækkede jeg fuldstændig. Det gjorde ondt, siger han.

Mikkel Riis Christensen fik at vide, at hans kammerat var ved bevidsthed kort før sin død.

– De fortalte, at han var vågnet kort. Der havde de givet ham den sidste olie. Det er egentlig lidt komisk, for han fortalte mig kort før sin død, at han var blevet buddhist.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere