Fogh advarer kraftigt mod exit-strategi

Nato skal ikke tale om en exit-strategi fra Afghanistan, men vil snart beslutte at sende flere styrker. Det siger NATO's generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen

NATO's generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, advarer stærkt mod en exit-strategi for Afghanistan. Han venter, at Nato vil om få uger beslutter at sende flere soldater til Afghanistan.

- Jeg vil advare kraftigt mod enhver snak om dét, der hedder en exit-strategi. Jo mere man snakker om det, jo mere bliver den afghanske befolkning bange for, at de internationale tropper vil forsvinde, så de bliver ladt alene tilbage med Taliban. Det kan blive en selvforstærkende ond cirkel, fordi de vil vende sig væk fra de internationale tropper og over mod Taliban, siger han.

Derimod skal Nato uddanne flere afghanske soldater og politifolk, så de provins for provins kan overtage ansvaret, siger NATO's generalsekretær.

USA's præsident, Barack Obama, ventes snart at fastlægge sin Afghanistan-strategi, efter at den øverstkommanderende Stanley McCrystal har bedt om 40.000 flere soldater. Samtidig har Storbritannien, Tyskland og Frankrig efterlyst en konference efter nytår.

- Jeg vil ikke på nuværende tidspunkt tage stilling til det konkrete tal, men jeg er ikke i tvivl om, at vi behøver flere tropper i Afghanistan. Jeg forventer, at vi indenfor de næste par uger i Nato træffer beslutning om, hvordan vores operation i Afghanistan skal bemandes i de kommende år, siger han.

Spørgsmål: - Er det farligt, at der har været en debat i Tyskland, Holland, Canada og Storbritannien?

- Det er meget naturligt, at der i frie og åbne demokratier er en løbende debat om vores indsats. På nuværende tidspunkt er der enighed mellem 43 lande om, at vi skal blive og gøre indsatsen i Afghanistan færdig. Jeg forventer, at vi indenfor de næste par uger vil se, at der bliver truffet beslutning om at tilføre operationen i Afghanistan flere ressourcer, siger Anders Fogh Rasmussen.

Han understreger, at Nato ikke skal blive i Afghanistan for evigt, men han vil hverken sætte en slutdato for Nato eller Danmark.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere