Provins bekæmper selv Taliban

Afghanske borgere i Kunduz-provinsen forsøger at fordrive Taliban, fordi de er dødtrætte af krigen mellem Nato-styrkerne og den fundamentalistiske milits

Krigstrætte borgere i den nordafghanske provins Kunduz tager kampen op mod Taliban. I mange landbyer er borgerne dødtrætte af, at militsen skaber kaos i deres engang fredelige landsdel.

I Kunduz, samme sted som Nato ved en fejltagelse dræbte 90 civile i et luftangreb, har ældre stammeledere fået borgerne til at gribe til våben, fordi de føler sig fanget i krigen mellem den amerikansk ledede koalition og Taliban-militsen.

- Vi har fået nok af Taliban, siger Abdul Jalil Tawakal, en stammeleder fra området Qala-i-Zal, til det franske nyhedsbureau AFP.

Kunduz-borgerne har lavet deres egne hære for at fortrænge Taliban fra deres provins. De vil dog også gerne af med Nato-styrkerne.

- Både Taliban og de internationale styrker dræbte vores folk, det var for meget. Så vi samlede vores våben og fordrev Taliban fra vores by, siger Abdul Jalil Tawakal.

Kunduz blev et fokusområde for Taliban tidligere i år, fordi de amerikanske styrker transporterer meget af deres materiel og brændstof igennem provinsen. Det førte til mange angreb på Nato-styrkerne og mange skudvekslinger mellem Taliban og de 4500 tyske soldater, der er udstationeret i området.

Taliban har tilsyneladende lavet uofficielle regeringer i dele af Kunduz-provinsen, fortæller en indbygger i byen Chadar Dara til AFP.

Militsen yder også konfliktråd og agerer alternativ domstol.

- De er i stand til at levere en forfærdelig form for lokal retfærdighed, hård retfærdighed. Og for mange folk i dette land, så er en smule retfærdighed bedre end ingenting, siger provinsguvernør i Kunduz, Mohammed Omar til AFP.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere