Tvivl kan få soldater til at melde fra

Danske officerers tvivl på Afghanistan-mission gør det svært for soldater, der vil af sted. Det kan føre til frafald blandt menige, siger talsmand

I de kommende uger står mange danske soldater over for svære samtaler med deres pårørende. Efter otte måneders træning skal soldaterne beslutte, om de vil med kammeraterne til Helmand-provinsen i Afghanistan eller følge forældrenes og kærestens ønske om, at de bliver hjemme.

Og de samtaler er blevet langt sværere, efter at talsmændene for befalingsmænd og officerer har udtrykt tvivl om, hvorvidt missionen i Afghanistan overhovedet kan lykkes.

Det siger formanden for Hærens Konstabel- og Korporalforening, Flemming Vinther.

- Der er ingen familier, der synes, det er fedt at sende deres søn eller mand i krig. Og derfor er det et meget ærgerligt signal at sende til de pårørende, at befalingsmændene ikke tror, det er værd at tage af sted. For det er det. Men det bliver sværere for de unge soldater at overbevise deres pårørende nu, siger Flemming Vinther.

Soldaterne er lige nu ved at afslutte deres otte måneder lange reaktionsstyrkeuddannelse, der forbereder dem til international tjeneste. Til december skal de skrive en ny kontrakt med forsvaret, hvis de ønsker at blive udsendt til Afghanistan til februar som del af det kommende hold 9.

Forsvarets Personeltjeneste tør endnu ikke spå om, hvorvidt officerernes tvivl på missionen vil føre til et øget frafald. På hvert hold melder et skiftende antal soldater fra før udsendelsen. Hårdest ramt var det første hold i 2008, hvor omkring halvdelen af soldaterne og befalingsmændene i det ene af de to kompagnier fortrød deres kontrakter, efter det foregående hold havde mistet fem soldater inden for kort tid.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere