Anti-terrorchef: EU må blive længe i Mali

Mali har brug for langvarig hjælp, men højst 1000 stærkt motiverede islamister, siger EU's anti-terrorchef

Europæiske lande må indstille sig på en langvarig tilstedeværelse i Mali, vurderer EU's anti-terrorchef, Gilles de Kerchove.

De Kerchove mener ikke, at problemerne vil være løst, når Frankrigs afslutter dets militæroperation i det vestafrikanske land, hvor styret er under pres fra islamistiske oprørere.

EU må også give økonomisk bistand og hjælpe til med at opbygge en retsstat. Dertil kommer, at Mali har brug for hjælp til at genoprette et civilt styre.

- EU vil komme til at spille en aktiv rolle i mange år frem, siger De Kerchove, som mener, at unionen er godt rustet til at tage de udviklingsmæssige og sikkerhedsmæssige udfordringer op.

Han anslår, at de væbnede islamistiske grupper i det nordlige Mali har omkring 3000 medlemmer. Men det er formentligt kun mellem 500 og 1000 af dem, som er højt motiverede islamister, der er rede til at dø for deres sag.

De øvrige har sluttet sig til oprøret på grund af lokale problemer, eller fordi de håber at tjene penge, siger De Kerchove.

- De vil efter alt at dømme pakke sammen og tage hjem, hvis de møder stærk militær modstand, siger anti-terrorchefen.

Gilles de Kerchove er belgier. Den tidligere embedsmand og professor i jura blev udnævnt til at koordinere EU's anti-terroraktiviteter i 2009.

Han appellerer til, at der kommer mere hjælp til den vestafrikanske nation, der er blandt verdens 25 fattigste lande.

Der var militærkup i landet i Mali i fjor, og i ly af kuppet fik islamisterne fodfæste i det nordlige Mali, hvorfra de har bredt sig og indført en fundamental udgave af den islamiske lov shariaen.

Malis regering har bedt Frankrig om hjælp, og franske fly har nu i 15 dage bekæmpet de militante islamister.

Danmark, som har besluttet at sende et Hercules-fly og personel til Mali, bidrager med foreløbig 12 millioner kroner til en fredsstøttemission i landet, oplyste udenrigsminister Villy Søvndal (SF) onsdag.

Der er sendt 2000 franske soldater til landet, hvilket har standset islamisternes fremmarch mod hovedstaden Bamako.