Røde Kors: Hverdagen vender tilbage i Gaza

Våbenhvilen mellem Hamas i Gaza og Israel holder stadig, og det spreder en forsigtig glæde hos befolkningen i Gaza

Mange glade familier deltog i gadefesten, der opstod ovenpå våbenhvilen mellem Hamas og den israelske regering, fortæller udsending for International Røde Kors, Ayman al-Shahabi. (FOTO: AP)
Mange glade familier deltog i gadefesten, der opstod ovenpå våbenhvilen mellem Hamas og den israelske regering, fortæller udsending for International Røde Kors, Ayman al-Shahabi. (FOTO: AP)

Konflikten i Gaza er kommet til et ophold.

Våbenhvilen mellem den israelske regering og Hamas-styret i Gaza, som blev indgået i går, lader til at vare ved.

Læs også:

Se også: Våbenhvile i Gaza-konflikt holder fortsat

Fest og glæde i gaderne
- Situationen er meget bedre end de sidste otte dage. Man kan se tegn på, at det normale liv vender tilbage. Folk kører rundt i gaderne og børnene går frit omkring, siger Ayman al-Shahabi, der er udsending for International Røde Kors i Gaza til ekstrabladet.dk.

Han fortæller, at organisationen ikke har observeret brud på våbenhvilen siden i går, hvor de sidste bombenedslag forstummede omkring klokken 21.

- I går aftes kunne man opleve en nærmest festival-agtig stemning i gaderne. Mange familier var på gaden, hvor de råbte og var glade - der var en meget positiv stemning. Det var meget rart at se, siger Ayman al-Shahabi.

Men det betyder langt fra, at konflikten er ovre.

Røde Kors observerer fortsat situationen i regionen og kæmper for at holde gang i forsyningerne til Gazas hospitaler.

Læs også:

Se også: Palæstinensere jubler over våbenhvile

Holder gang i hospitalerne
Indtil videre har Røde Kors kunnet skaffe forsyninger igennem deres egne lagre, men Ayman al-Shahabi er urolig for, at der ikke er nok.

- Skulle vi løbe tør, så vil vi enten selv skaffe flere forsyninger eller sørge for, at en konvoj med forsyninger bliver sluppet igennem de israelske blokader, siger Ayman al-Shahabi.

Han forklarer, at organisationen samarbejder med begge sider i konflikten, hvor de både har sørget for udstyr til hospitalerne og sikret, at begge sider kunne hente deres sårede væk i fred.

En af de største udfordringer har været at skaffe nok brændstof til hospitalernes generatorer, der skal køre i døgndrift for at holde liv i de mange hårdt sårede palæstinensere.

Ayman al-Shahabi siger, at han netop har forklaret de israelske myndigheder, at lastbilerne med brændstof er humanitær hjælp under Røde Kors' koordination, som skal sikres fri adgang ind i Gaza.

Læs også:

Se også: Hamas: Israels eventyr slog fejl og Krig & katastrofer - 21. nov. 2012 - kl. 11:26 Over 100 mål bombet i Gaza i nat

Kender du nogen, der er til stede i det krigsramte område, som kan fortælle, hvad der sker? Send os et tip på 1224 (koster alm. sms-takst) eller på mail: 1224@eb.dk.

Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen