Øjenvidne: Krigen i Gaza gør alle bange

Alle i Gaza er mål for israelske bomber, og det er umuligt at finde beskyttelse, siger palæstinenser

Et køkken i dette hus i Gaza blev raseret, efter en granat affyret af militante palæstinensere slog ned i deres samfund. Foto: AP/Ariel Schalit
Et køkken i dette hus i Gaza blev raseret, efter en granat affyret af militante palæstinensere slog ned i deres samfund. Foto: AP/Ariel Schalit

- Der er krig i Gaza. Bomber slår ned hele tiden. Ingen kan vide sig sikker. Min nabos hus blev ramt for lidt siden og lagt i grus. Vi er meget bange, især børnene, der ikke forstår, hvad der sker.

Det siger palæstinenseren Omar Almajdalawi til Ritzau i telefonen fra Gaza By.

Han er programmedarbejder for Folkekirkens Nødhjælp, og forsøger ud over at beskytte sin familie og sig selv også at finde ud af, hvordan han og Folkekirkens Nødhjælp kan komme nødlidende til undsætning.

- Granater og bomber slår ned flere gange i minuttet for så at ophøre en stund, inden det hele begynder igen, siger Omar Almajdalawi og fortsætter:

- Det er især lydende fra de flyvende granater, der er det værste. Vi ved ikke, hvor eller hvornår de rammer, siger han, mens en granatnedslag kan høres ikke langt borte.

Omar Almajdalwi bor sammen med sin kone og fire børn i et hus i den nordlige del af Gaza By langt fra de områder, hvor militante og bevæbnede palæstinensere holder til. Alligevel rammes området af israelske granater og bomber.

- Vi frygter for vort liv. Alle er mål - også civile. Der er meget frygtindgydende. Især børnene. De følger mig eller min kone, hvor vi end bevæger os i huset, siger han. Hans ældste barn er en datter på ni år, hans yngste er en søn på to.

Der er ingen beskyttelsesrum i Gaza, og befolkningen er i konstant fare på grund af de israelske luftangreb.

- Det er en forfærdelig situation. Granater og raketter rammer helt tilfældigt. Børnene græder og er traumatiserede, siger Omar Almajdalawi.

Han fortæller, at både el- og vandforsyningen har vært afbrudt hele fredagen i det område, hvor han bor. Om det er tilfældet i andre områder, ved han ikke.

Selv om Folkekirkens Nødhjælp og andre nødhjælpsorganisationer har hjælp i form af mad og medicin parat og er forberedt på at hjælpe nødlidende, er de tilbageholdende af frygt for deres eget liv.

Omar Almajdalawi beskriver situationen som yderst kritisk for civilbefolkningen. Han advarer om, at en humanitær katastrofe vil være et faktum, hvis Israel beslutter sig for at invadere Gaza med militære styrker.

- Vi frygter for de kommende 24 til 48 timer. Alt kan ske, siger han.

1 af 2 (AP Photo/Majed Hamdan)
2 af 2 Et køkken i dette hus i Gaza blev raseret, efter en granat affyret af militante palæstinensere slog ned i deres samfund. Foto: AP/Ariel Schalit
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen