Israel forbereder atomkrig: A-våben i ubåde

Israels tyskbyggede ubåde af Dolphin-klassen er i hemmelighed gjort klar til at kunne affyrre krydsermissiler med atomsprænghoveder

De israelske ubåde bliver bygget i den tyske by Kiel, som fotoet her er fra. (Foto: Philipp Guelland/AP)
De israelske ubåde bliver bygget i den tyske by Kiel, som fotoet her er fra. (Foto: Philipp Guelland/AP)

Israel har aldrig officielt indrømmet - eller afvist - at de råder over kernevåben.

Men nu er det kommet frem, at Israels tyskbyggede ubåde kan affyre krydsermissiler med atomsprænghoveder.

Læs også:

Se også: Netanyahu: Vi skal kunne forsvare os selv

De dødbringende krydsermissiler skal sendes af sted fra et hidtil hemmeligholdt 'hydraulisk affyringssystem'.

Det skriver det tyske magasin Spiegel.

Atomvåben kan være sidste udvej
Israels forsvarsminister Ehud Barak siger til Spiegel, at tyskerne burde være 'stolte' over at have sikret den israelske stats eksistens 'mange år frem'.

Israel råder over tre af de tyske ubåde i Dolphin-klassen, men har bestilt tre nye i en handel til op imod otte milliarder danske kroner, fortæller senioranalytiker Gary Schnaub fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet til ekstrabladet.dk.

Han forsker blandt andet i, hvordan Israels militær ville kunne sætte Irans atomprogram ud af spillet, hvis de nuværende forhandlinger går i stå.

SE GRAFIK:

Se også: Sådan vil Israel bombe Iran ud af atomalderen

Iran arbejder nemlig på atomanlæg, der ligger så dybt begravet i bjergene, at kun atomvåben vil kunne nå dem, når de snart står klar. Og det er her de netop afslørede krydsermissiler med kernevåben kan komme i spil.

- Meget slemme ting vil ske, hvis nogen som helst bruger atomvåben. Måske vil USA stille sig i vejen før det sker, siger Gary Schaub, der ikke mener, at nyheden om Israels atombevæbnede ubåde skal læses som en reaktion på det nuværende iskolde forhold mellem Israel og Iran.

Kan have haft muligheden i årevis
- Det man skal være opmærksom på er, at det, den her ubådstype er virkelig god til, er at landsætte kommando-soldater under vandet gennem torpedorørene. Ligesom i James Bond-filmene.

Han mener faktisk, at flere ting tyder på, at Israel længe har kunne affyre krydsermissiler fra deres tyske ubåde. Den størrelse krydsermissil, de bruger, er nemlig en størrelse, der passer til affyring fra torpedorør.

Læs også:

Se også: Israel: Tiden er ved at løbe ud for Iran

- Det krydsermissil, de kunne bruge, testede de for ti år siden. Så de kan have haft muligheden i et årti.

De tre ældste af ubådene blev leveret i 1999 og i 2000. De nye er klar i løbet af 2017.

Tyskland afviste kendskab
- Hvis israelerne køber nye ubåde fra tyskerne og det her nye affyringssystem er blevet tilgængeligt, vil de selvfølgelig får det installeret. Det er ligesom at købe en ny bil. Der tilvælger du også de nyeste opgraderinger.

Læs også:

Se også: Obama om Iran: Jeg bluffer ikke

Sagen er prekær i Tyskland, hvor staten altid har afvist at kende til de israelske atomvåben. Men Spiegels kilder fortæller, at tysk militær har kendt til atomprogrammet i årevis og faktisk forventede, at de tyskbyggede ubåde ville komme til at bære kernevåben.