Bahrain i dilemma om sultestrejke

Bahrain risikerer, at al-Khawaja bliver martyr og opildner til mere uro, hvis den sultestrejkende dansker dør.

Regeringen i Bahrain er fanget i en hasarderet magtkamp med den fængslede og sultestrejkende danske statsborger i Bahrain, Abdulhadi al-Khawaja, hvis helbred er stærkt svækket få dage før weekendens højt profilerede Formel 1-løb i den arabiske stat.

Se også: Formel 1-løb er en tikkende bombe

Shiamuslimske Abdulhadi al-Khawaja blev sammen med andre aktivister idømt livsvarigt fængsel for planer om at omstyrte kongedømmet i det sunnimuslimsk-styrede Bahrain.

At løslade al-Khawaja ville være et nederlag for regeringen, der har forsøgt at undertrykke det shiamuslimske flertals krav om demokratiske reformer, der ville svække de sunnimuslimske magthavere.

Frygter at skabe martyr
Men på den anden side risikerer styret, at al-Khawajas død skaber en martyr, der vil få shiamuslimerne til at gå på gaden, og det kan samtidig spolere regeringens forsøg på at overbevise vestlige allierede om, at reformer i regeringens eget tempo virker.

USA har militærbaser i landet, og Washington har kun forsigtigt puffet til det allierede lands ledere for at leve op til menneskerettighederne og indføre politiske reformer.

Se også: Politi fjerner al-Khawaja-demonstranter

35 blev dræbt under oprøret sidste år - herunder fem efter tortur.

Torn i øjet
Al-Khawajas familie ser også regeringens dilemma.

- Han er en torn i øjet på dem, men de vil ikke have, at han skal dø. Det er derfor de har bragt ham til landets bedste hospital, siger al-Khawajas grædende kone Khadija al-Mousawi i et interview.

Se også: Kone: Al-Khawaja nægter at få væske i drop

- Jeg lagde også mærke til det store antal sygeplejersker og læger, der var i hans afdeling på hospitalet, da vi besøgte ham. Så de tager sig af ham. Det viser, at de ikke vil have, at han skal dø, men de vil heller ikke have ham løsladt, tilføjer hun.

Regeringen sagde i sidste uge, at al-Khawaja, der ligger på et militærhospital, er ved godt helbred, men at hans liv er i fare, hvis han fortsætter sultestrejken.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere