Nordkorea afviser atominspektører

Inspektører fra Det Internationale Atomenergiagentur får alligevel ikke lov til at komme ind i Nordkorea

Nordkorea vil ikke lade inspektører fra Det Internationale Atomeneriagentur, IAEA, undersøge landets atomprogram. Det skriver japanske medier, der citerer unavngivne diplomatiske kilder.

Regeringen i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang, siger, at man vil nægte inspektørerne indrejse, efter USA har meddelt, at man alligevel ikke vil yde fødevarehjælp, da Nordkorea valgte at affyre en omstridt langdistanceraket i sidste uge.

En aftale blev ellers indgået i februar, hvor amerikanerne lovede flere tusinde ton fødevarehjælp til det hungersramte og fattige land.

Som modydelse skulle Nordkorea stoppe berigelsen af uran ved atomanlægget i Yongbyon og aflyse landets atomforsøg og missilaffyringer.

Den aftale blev brudt, da Nordkorea fredag affyrede det, som nordkoreanerne insisterer på var en satellit, men som USA og dets allierede siger var en slet skjult missiltest.

De officielle medier i Pyongyang siger, at det isolerede land vil holde sig til sin del af aftalen, selv efter den affyrede raket faldt fra hinanden kort efter affyringen og faldt i havet.

Det forventes, at Nordkorea vil hævde, at der var USA, der brød sin del af aftalen først, skriver den japanske avis Yomiuri Shimbun.

Nordkorea vil ikke længere føle sig bundet til af aftalen, hvilket gør det mere sandsynligt, at landet vil udføre et nyt atomforsøg, siger kilder ifølge avisen.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere