Oprørere indtager nordlige byer i Mali

Flere vigtige byer er indtaget af Tuareg-oprørere i det nordlige Mali, hvor militærjunta mister terræn

Der lød søndag skudsalver mange steder omkring byen Timbuktu i den nordlige del af det afrikanske land Mali. Timbuktu er omringet af oprørere.

- Det er vores tur nu. Der lyder skud alle steder, siger den lokale Mohamed Ould Ali over telefonen, efter at andre vigtige byer i regionen var blevet indtaget af styrker fra Tuareg-oprørsgruppen Mnla, der indledte en lynoffensiv fredag.

Andre lokaler kilder siger, at den regulære hær er begyndt at flygte tilbage til dens vigtigste baser i områder.

Lederen af Malis junta, Amadou Sanogo, der har udpeget sig selv til at være premierminister i en overgangsregering, har givet hæren ordre til "ikke at forlænge" kampene i de nordlige byer, hvor Tuareg-oprørere har konsolideret deres stillinger.

- På grund af situationen for befolkningen nær kampzonen har "Malis styrker besluttet ikke at forlænge kampene," heder det i en erklæring fra Sanogo.

Oprørerne støttes af islamistiske grupper, der er tæt på al-Qaeda, i en alliance, der også har kontrol over den vigtige by Gao. Dermed er hele den nordøstlige del af landet med undtagelse af Timbuktu under Tuareg-oprørenes kontrol.

Militærjuntaen, der har styret Mali siden et statskup den 22. marts, har bedt det internationale samfund om hjælp til at bekæmpe Tuareg-oprørene.

Soldaterne bag militærkuppet siger, at de vil indføre demokrati, og at de netop har taget affære på grund af utilfredshed med regeringens manglende evne til at nedkæmpe den Tuareg-ledede opstand i den nordlige del af landet.

Men både Den Afrikanske Union og den vestlige verden har fordømt kuppet.

- Vores hær har brug for hjælp fra Malis venner for at redde civilbefolkningen og forsvare landets integritet, sagde Sanogo for få dage siden.

Mnla-oprørene omfatter flere grupper og er blevet stærkere efter at have modtaget våben fra nabolandet Libyen efter Gaddafi-styrets fald. Oprørerne i Mnla har i årtier kæmpet for uafhængighed i et område, som Tuareg-oprørene kalder deres hjemland i den store ørkenregion.