Oprørere angriber norsk Afghanistan-lejr

Der er affyret varselsskud og brugt tåregas mod afghanere, som protesterer over amerikansk koran-afbrænding

Mellem 150 og 200 demonstranter kaster sten mod den norske lejr i Maimana i Afghanistan i protest over, at eksemplarer af Koranen tidligere på ugen blev brændt ved en amerikansk militærlejr i landet.

- Det er en gruppe på mellem 150 og 200 rasende afghanske demonstranter, som har samlet sig uden for lejren. Stemningen er anspændt, siger major Ivar Moen fra det norske forsvars operative hovedkvarter til netavisen VG Nett.

De norske soldater har affyret flere varselsskud mod demonstranterne.

- Demonstrationerne begyndte for et par timer siden og er stadig i gang, siger majoren, som forklarer, at demonstranterne står lige uden for lejren.

- De norske soldater oplever det som en meget anspændt situation, siger Ivar Moen.

Protesterne kommer, efter at Taliban tidligere torsdag har opfordret til at dræbe udenlandske soldater i landet som hævn for koran-afbrændingerne.

- Dræb dem, tæsk dem, bortfør dem og giv dem en lærestreg, så de aldrig vil turde fornærme "den hellige koran", lød det i meddelelsen.

De norske soldater er ifølge majoren godt forberedt, så de kan håndtere situationen.

- Vi har nogle gode procedurer og øver jævnligt denne slags situationer. Vi har taget de nødvendige skridt: Soldaterne er i fuld udrustning og opholder sig i sikrede bygninger, siger Moen til det norske netmedie dagbladet.no.

Soldaterne har fået hjælp fra afghansk politi og militær til at håndtere situationen.

Koran-afbrændingerne har medført voldsomme protester i Afghanistan. Onsdag blev mindst otte civile afghanere dræbt og snesevis kvæstet i sammenstød mellem politi og demonstranter.