Soldater klar til at knuse syrisk oprørsby

Flere soldater og kampvogne er på vej ind i den krigshærgede syriske by Homs, hvor mange omkom onsdag.

Her et ældre billede fra Homs. Foto: AP/SANA
Her et ældre billede fra Homs. Foto: AP/SANA

Indbyggerne i den syriske by Homs kan efter alt at dømme se frem til endnu en dag med blodige sammenstød mellem regeringssoldater og oprørere.

Tidligt torsdag ankom forstærkninger til de tusinder af regeringssoldater, der allerede er i byen, og som fem dage i træk har forsøgt at nedkæmpe oprørerne og få kontrol over byen.

Snesevis af pansrede kampvogne og mindst 1000 soldater er på vej ind i byen, siger øjenvidner.

Onsdag omkom mange mennesker under næsten konstante skyderier dagen igennem. Mange kvinder og børn er blandt de døde. Menneskeretsgrupper siger, at flere hundrede mistede livet, men dødstallet er ikke bekræftet af uafhængige kilder. Desuden er et ukendt antal mennesker såret, heraf mange alvorligt.

Gaderne i Homs, der har cirka en million indbyggere, ligger øde hen torsdag formiddag. Kun militære køretøjer og skud høres rundt om i byen.

Tre læger tilbage
Indbyggerne forsøger at holde sig i skjult i bygninger. Men situationen er spændt og vanskelig. Lokale siger, at forsyningen af vand, mad og medicin er ved at være udtømte.

- Vi har intet tilbage. Heller ikke for de mindste, siger kvinden Maryam, der stå med sine to små børn i en kælder i bydelen Baba Amr, til det tyske nyhedsbureau dpa.

Inden for bare fem dage er der faldet flere end 500 granater og mindre bomber i kvarteret, fortæller hun.

- Vi er meget mange. Hvis de kommer ind i kvarteret, vil de dræbe os, siger hun om præsident Bashar al-Assads regeringssoldater.

Der er kun tre læger tilbage i hele Homs, hvoraf en er såret, og byens hospitaler er overfyldte med syge og sårede.

Demonstranter og væbnede deserterede regeringssoldater kæmper mod Assads soldater. De siger, at regeringshæren forbereder at storme byen inden for en eller to dage for at få stoppet opstanden.