Søvndal skuffet over Kina og Rusland

Rusland og Kina levede ikke op til sit internationale ansvar, lyder kritikken fra den danske udenrigsminister

- Rusland og Kina lever ikke op til sit internationale ansvar, lyder kritikken fra Villy Søvndal. (Foto: AP)
- Rusland og Kina lever ikke op til sit internationale ansvar, lyder kritikken fra Villy Søvndal. (Foto: AP)

For anden gang har Rusland og Kina nedlagt veto imod et resolutionsforslag om Syrien i FN's Sikkerhedsråd. Dermed har de to lande tilsidesat deres internationale ansvar.

Det siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i en udtalelse.

- Det er dybt beklageligt, at der i dag blev nedlagt et dobbelt veto mod udkastet til resolution om Syrien i FN’s Sikkerhedsråd. Den Arabiske Liga havde klart anmodet Sikkerhedsrådet om at træde til og vedtage resolutionen.

- I løbet af de seneste dages forhandlinger er det store flertal af lande, der ønskede en resolution, kommet med talrige indrømmelser, og resolutionsteksten er blevet udvandet for at imødekomme skeptikerne.

- Men i sidste ende foretrak to lande at tilsidesætte deres internationale forpligtelser. De faste medlemmer af Sikkerhedsrådet har et særligt ansvar for at opretholde fred og sikkerhed. To lande valgte i dag ikke at leve op til det ansvar, siger Villy Søvndal.

Udenrigsministeren slår fast, at Danmark vil arbejde for en stramning af de europæiske sanktioner mod Syrien.

- Danmark vil vedblive med at støtte den Arabiske Ligas bestræbelser og vil arbejde i relevante fora for at lægge internationalt pres på regimet i Damaskus. I EU vil vi arbejde for, at den voldsomme eskalation i volden besvares med klare stramninger af de europæiske sanktioner imod Syrien.

- I fraværet af en sikkerhedsrådsresolution er det så meget desto vigtigere, at EU sammen med landene i regionen fortsætter med at sige klart fra overfor det syriske regime, siger Villy Søvndal.

De seneste ugers eskalering af volden i Syrien er fuldstændigt uacceptabel.

- I går meldes over 200 mennesker dræbt i Homs, i statskontrollerede myrderier der vækker minder om massakren i Hama for 30 år siden.

- Jeg fordømmer på det skarpeste den helt overdrevne brug af vold, herunder den rapporterede brug af kampvogne og artilleri i civile områder. Præsident Assad må træde til side øjeblikkeligt og må svare for sine handlinger overfor det syriske folk, fastslår Villy Søvndal.