Sigtet chef sendt tilbage til Afghanistan

En kompagnichef er sigtet i sag om mulige civile drab i Afghanistan. Nu er han vendt tilbage til landet

Den danske kompagnichef, som er sigtet i sagen om mulige civile drab i Afghanistan, er nu vendt tilbage til tjeneste i landet.

Det oplyser forsvarsminister Nick Hækkerup (S) i en række svar til Folketingets forsvarsudvalg.

Kompagnichefen blev ellers i første omgang hjemtaget fra Afghanistan og den 28. november sigtet af Forsvarets Auditørkorps for såkaldt pligtforsømmelse af særlig grov karakter under væbnet konflikt, hvilket kan give op til tre års fængsel.

Sigtelsen kommer, efter at kompagnichefen den 23. oktober gav ordre til at affyre et missil mod en gruppe mistænkelige personer ved den fremskudte patruljebase Bridzar, i Helmand-provinsen. Én afghaner døde og to blev såret i angrebet.

Senere viste det sig imidlertid, at afghanerne muligvis var civile i et lovligt ærinde, og Forsvarets Auditørkorps efterforsker stadig sagen for at finde ud af, om der er begået et strafbart forhold.

Ifølge forsvarsministeren er der ikke nogen "fast praksis" om, hvornår officerer bliver kaldt hjem i forbindelse med efterforskning af sager om mulige overtrædelser af magtanvendelsesdirektivet.

- Beslutning om eventuelt repatriering vil blive behandlet individuelt, og der vil ud fra en konkret vurdering blive truffet beslutning herom, skriver Nick Hækkerup.

Patruljebasen Bridzar ligger cirka seks kilometer nordøst for hovedbyen Gereshk i den uroplagede Helmand-provins.

Netop ved Bridzar blev en 22-årig dansk konstabel dræbt 1. juni 2010, da en improviseret sprængladning eksploderede.

I alt 42 danske soldater er døde i Afghanistan siden 2002, da Danmark gik med ind i krigen mod Taliban.

Kompagnichefen returnerede den 6. januar til Afghanistan 'med henblik på at genoptage tjenesten', som forsvarsministeren formulerer det.