Enhedslisten er ikke imponeret over, at regeringen nu anerkender de libyske oprøreres Nationale Overgangsråd, NTC, som den eneste legitime repræsentant for det libyske folk i overgangsfasen frem mod et frit og demokratisk Libyen.
Partiets udenrigsordfører, Frank Aaen, er kritisk i sin reaktion på udenrigsminister Lene Espersens udtalelser under et besøg i landet onsdag.
- Danmark har dermed åbenlyst forladt det humanitære sigte med aktionen, og partierne bag indsatsen erkender nu åbent, at målet er et militært gennemført regimeskifte ligesom i Irak og Afghanistan, hedder det i en skriftlig udtalelse fra ham.
Enhedslisten stod i starten bag indsatsen i Libyen, men har siden meldt fra. Og Frank Aaen vil nu tage anerkendelsen af NTC op i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.
- Jeg vil spørge om, hvorfor man ikke afventer et demokratisk valg, før man skrider til at anerkende den ene part i borgerkrigen. Sammen med de fortsatte bombninger forringer det mulighederne for at nå en politisk forhandlet løsning på de konflikten, siger han og fortsætter:
- Jeg er bange for, at dette vil forlænge konflikten og føre til langvarige kampe og nød til skade for den civilbefolkning, man egentlig skulle beskytte.
Dansk Folkeparti, som støtter aktionen i Libyen, men også har været skeptiske over for oprørernes intentioner og selve engagementet i Libyen, mener på linje med regeringen, at Danmark er nødt til at anerkende oprørerne.
Også Helle Thorning-Schmidt (S) og Margrethe Vestager (R) er overbevist om, at oprørerne mener deres tale om demokrati og vilje til at række ud til alle i Libyen - også tidligere Gaddafi-støtter - alvorligt.
Helle Thorning-Schmidt vil dog indtil videre kun anerkende oprørerne som "en samtalepartner" ikke den "legitime repræsentant" for det libyske folk, som Lene Espersen lægger op til.
Både Helle Thorning-Schmidt, Margrethe Vestager og Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, er med på besøget i Libyen.