Enhedslisten er imod at anerkende oprørere

Enhedslisten kritiserer, at regeringen nu anerkender oprørere som repræsentant for det libyske folk

Enhedslisten er ikke imponeret over, at regeringen nu anerkender de libyske oprøreres Nationale Overgangsråd, NTC, som den eneste legitime repræsentant for det libyske folk i overgangsfasen frem mod et frit og demokratisk Libyen.

Partiets udenrigsordfører, Frank Aaen, er kritisk i sin reaktion på udenrigsminister Lene Espersens udtalelser under et besøg i landet onsdag.

- Danmark har dermed åbenlyst forladt det humanitære sigte med aktionen, og partierne bag indsatsen erkender nu åbent, at målet er et militært gennemført regimeskifte ligesom i Irak og Afghanistan, hedder det i en skriftlig udtalelse fra ham.

Enhedslisten stod i starten bag indsatsen i Libyen, men har siden meldt fra. Og Frank Aaen vil nu tage anerkendelsen af NTC op i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.

- Jeg vil spørge om, hvorfor man ikke afventer et demokratisk valg, før man skrider til at anerkende den ene part i borgerkrigen. Sammen med de fortsatte bombninger forringer det mulighederne for at nå en politisk forhandlet løsning på de konflikten, siger han og fortsætter:

- Jeg er bange for, at dette vil forlænge konflikten og føre til langvarige kampe og nød til skade for den civilbefolkning, man egentlig skulle beskytte.

Dansk Folkeparti, som støtter aktionen i Libyen, men også har været skeptiske over for oprørernes intentioner og selve engagementet i Libyen, mener på linje med regeringen, at Danmark er nødt til at anerkende oprørerne.

Også Helle Thorning-Schmidt (S) og Margrethe Vestager (R) er overbevist om, at oprørerne mener deres tale om demokrati og vilje til at række ud til alle i Libyen - også tidligere Gaddafi-støtter - alvorligt.

Helle Thorning-Schmidt vil dog indtil videre kun anerkende oprørerne som "en samtalepartner" ikke den "legitime repræsentant" for det libyske folk, som Lene Espersen lægger op til.

Både Helle Thorning-Schmidt, Margrethe Vestager og Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, er med på besøget i Libyen.